Aliații occidentali iau în considerare să permită oligarhilor ruși să scape de sancțiuni dacă își folosesc banii pentru a reconstrui Ucraina, potrivit oficialilor guvernamentali familiarizați cu chestiunea, relatează AP.

Roman Abramovici, la negocieri la IstanbulFoto: Profimedia Images

Viceprim-ministrul canadian și ministrul de finanțe Chrystia Freeland a propus ideea la o reuniune a miniștrilor de finanțe G-7 din Germania săptămâna trecută.

Freeland ar fi ridicat problema după ce oligarhii au vorbit cu ea despre asta, a spus un oficial. Ministrul canadian cunoaște câțiva oligarhi ruși din vremea ei ca jurnalist la Moscova.

Oficialul a spus că ucrainenii sunt la curent cu discuțiile. Oficialul citat de AP a spus că este, de asemenea, în interesul Occidentului ca oligarhii marcanți să se disocieze de președintele rus Vladimir Putin, oferind în același timp finanțare pentru Ucraina.

„Nu am vorbi despre asta dacă nu ar exista un oarecare confort din partea ucrainenilor”, a spus oficialul. „Trebuie să știm că funcționează și pentru ei.”

Oficialii au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu erau autorizați să vorbească public despre discuțiile interne ale G-7.

Propunerea a fost ridicată în contextul furnizării de bani suplimentari Ucrainei și al modului în care fondurile și activele înghețate ale oligarhilor ar putea fi o sursă de fonduri. În acest moment este doar o idee, a spus oficialul, dar aliații occidentali și-au exprimat interesul.

Oficialii Uniunii Europene au vorbit despre necesitatea de a analiza noi și diferite modalități de a confisca bunurile și de a oferi bani Ucrainei.

Propunerea ar putea ajuta la eliminarea unui obstacol legal pentru autoritățile din țări precum Germania, unde criteriile pentru confiscarea bunurilor înghețate sunt stricte. Renunțând voluntar la o parte din averea lor în străinătate, oligarhii ar salva guvernele occidentale de potențiala situație jenantă în care s-ar pune dacă aceste confiscări ar fi respinse de propriile instanțe.

Ce avere au oligarhii ruși în străinătate

UE a impus înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru mai mult de 1.000 de persoane, inclusiv pentru peste 30 de oligarhi, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie.

Aproape 10 miliarde de euro (10,7 miliarde de dolari) din active au fost până acum înghețate de țările UE, potrivit Comisiei Europene, care a înființat un grup operativ pentru a coordona aplicarea a ceea ce sunt o serie de sancțiuni fără precedent ale UE împotriva Rusiei.

Un studiu din 2017 asupra oligarhilor ruși, publicat de Biroul Economic Național din SUA, a estimat că rușii dețin până la 800 de miliarde de dolari în Regatul Unit, Elveția, Cipru și alte centre bancare offshore.

Acea avere vastă, deținută de câteva sute de indivizi ultrabogați, este aproape egală cu „averea” celor 144 de milioane de locuitori ai restului Rusiei.

Cazul Roman Abramovici

Țările occidentale au impus o serie de sancțiuni oligarhilor ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina.

Multe dintre averile lor de miliarde de dolari au legături cu Occidentul, de la investiții în startup-uri din Silicon Valley până la echipe de fotbal din Premier League.

Fostul proprietar al Chelsea, Roman Abramovici, care a fost sancționat din cauza legăturilor sale cu Putin, a declarat că veniturile nete din vânzarea echipei de fotbal vor fi donate victimelor războiului din Ucraina. O înțelegere pentru vânzarea clubului de fotbal a tergiversat, deoarece guvernul britanic voia să se asigure că Abramovici nu beneficiază de vânzarea forțată.

Guvernul britanic a aprobat săptămâna aceasta vânzarea lui Chelsea unui consorțiu condus de un coproprietar al lui Los Angeles Dodgers. Chelsea a funcționat sub o licență guvernamentală care expiră pe 31 mai, de când activele lui Abramovici au fost înghețate în martie.

Oligarhii ruși, „portofelul” lui Putin

Când sunt sancționați oligarhii ruși, îl afectează financiar și pe Putin, și nu doar pentru că ar putea diminua sprijinul celor privilegiați din punct de vedere financiar al Rusiei pentru Putin, a spus Alex Finley, un fost ofițer CIA care urmărește impactul sancțiunilor asupra oligarhilor ruși.

Putin este prea înțelept pentru a-și păstra averea considerabilă în conturi bancare sau chiar în conturi bancare de familie, spun experții din Rusia.

„Mulți dintre acești tipi sunt portofelul lui”, a spus Finley despre oligarhii ruși. „Ei ajută la spălarea banilor lui, la spălarea propriilor bani, iar iahturile și alte active sunt locuri în care să dețină acești bani.”