Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron i-au cerut sâmbătă, în timpul unei conversații telefonice, lui Vladimir Putin, „negocieri directe serioase” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Vladimir Putin si Olaf ScholzFoto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

În timpul unei discuții de 80 de minute cu președintele rus, cei doi lideri „au insistat asupra unei încetări imediate a focului și a retragerii trupelor ruse”, se arată într-un comunicat al cancelariei germane.

Macron și Scholz „au cerut președintelui rus negocieri directe serioase cu președintele ucrainean și o soluție diplomatică a conflictului”.

Președintele rus Vladimir Putin le-a declarat sâmbătă liderilor Franței și Germaniei că Rusia este dispusă să discute modalități de a face posibil ca Ucraina să reia transporturile de cereale din porturile Mării Negre, a spus Kremlinul, relatează Reuters.

„La rândul său, Rusia este pregătită să ajute la găsirea de opțiuni pentru exportul nestingherit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre”, a spus Kremlinul.

Acesta a mai spus că i-a informat, de asemenea, pe președintele francez Emmanuel Macron și pe cancelarul german Olaf Scholz că Rusia este pregătită să-și mărească exporturile de îngrășăminte și produse agricole dacă sancțiunile împotriva acesteia vor fi ridicate - o cerere pe care a ridicat-o în discuțiile cu liderii italieni și austrieci din ultimele zile.

"A fost acordată o atenție specială stadiului negocierilor care sunt înghețate din cauza Kievului. Președintele Vladimir Putin a confirmat deschiderea părții ruse de a relua dialogul", se arată în comunicat.

Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 94