Vladimir Putin a semnat sâmbătă în lege o măsură care anulează limita superioară de vârstă pentru serviciul militar, relatează The Guardian. Între timp, Nexta a distribuit imagini cu ceea ce ar fi un centru de recrutare într-o piață din Sankt Petersburg.

aparent punct de recrutare pentru serviciul militar pe strazile din RusiaFoto: Captura video

Rusia a suferit pierderi uluitoare în invazia sa de trei luni a Ucrainei, cu zeci de mii de soldați uciși sau răniți, potrivit Brookings. Serviciile de informații din Marea Britanie au estimat că luna aceasta Rusia a pierdut aproximativ o treime din forțele sale terestre.

Putin speră că eliminarea limitei de vârstă pentru recruții militari, care a trecut de Duma (parlamentul rus) miercurea trecută, va atrage veterani cu experiență din nou în serviciu și va ajuta la atenuarea pierderilor. Anterior, cetățenilor le era interzis să se înscrie la 40 de ani, iar străinilor la 30.

Alte măsuri, despre care se pare că sunt luate în considerare, includ extinderea recrutării și reducerea timpului petrecut de recruți pentru formare înainte de a fi trimiși în prima linie.

Cum justifică Rusia eliminarea vârstei maxime pentru serviciul militar

„Scopul proiectului de lege este eliminarea limitei de vârstă pentru cetățenii în vârstă apți de muncă (inclusiv cetățeni străini), care au dreptul să încheie primul contract de serviciu militar”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege depus vinerea trecută.

Acesta notează că „pentru utilizarea armelor de înaltă precizie, operarea armelor și a echipamentelor militare, este nevoie de specialiști de profesionalism ridicat” și că aceștia, de regulă, devin astfel până la vârsta de 40-45 de ani.

Până acum legislația din Rusia prevede că cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani au dreptul de a încheia primul contract de serviciu militar, iar cetățenii străini - cu vârsta între 18 și 30 de ani.

„Implementarea unor astfel de abordări va ajuta la atragerea de specialiști în domenii populare, legate în primul rând de civili (suport medical, inginerie, întreținere, operare, comunicații etc.) pentru serviciul militar contractual”, se arată în document.

Proiectul de lege a fost depus de doi deputați ai partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin.

Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 94