Un blogger din Ucraina, Arif Bagirov, a reuşit să fugă din Severodonețk, un oraş puternic bombardat de ruşi, după "cea mai nebună cursă" din viaţa sa, pedalând 65 de km printre craterele făcute de obuze de-a lungul autostrăzii Lisichansk-Bakhmut, transmit BBCşi revista Svoi.City, o publicaţie online blocată în Rusia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bărbatul în vârstă de 45 de ani a reuşit să scape nevătămat, ferindu-se de obuze și avioane de luptă rusești folosind o tactică la care s-a gândit înainte de a se evacua.

El a crezut că dacă un obuz a căzut în apropiere, atunci cel mai probabil rușii nu vor mai lovi în acel loc şi astfel a reuşit să îşi facă o cărare către un oraş neatacat de ruşi, momentan.

  • "Au fost multe focuri de armă și cel puțin două lovituri aeriene în apropierea mea.
  • Erau găuri pe drum, totul era distrus, inclusiv mașinile. Este un drum de front, până la urmă. Slavă Domnului, nu erau cadavre - dar se putea spune că oamenii au murit acolo", a povestit Arif Bagirov pentru BBC.

Bloggerul din Ucraina a spus că i-a fost mai ușor să evite avioanele rusești, deoarece le putea auzi când veneau de la distanță.

  • "Am găsit un șanț în care să mă întind și acolo am stat până când au trecut.
  • Când mergeam pe bicicletă, nu am simțit atât de mult frică, ci mai degrabă un sentiment de furie. Acesta este pământul meu, aceasta este țara mea", a adăugat Arif care s-a simţit foarte uşurat după ce şi-a încheiat călătoria şi a ajuns într-un final în Bakhmut, un oraș aflat sub control ucrainean.

Arif Bagirov spune că vrea să se îndrepte spre Kiev momentan, dar îşi doreşte să se întoarcă să ajute oamenii din oraşul natal.

Cum s-a hotărât să plece

Arif Bagirov a povestit pentru publicaţia Svoi.City că dormea când a început războiul, iar nişte prieteni l-au trezit spunându-i că Rusia a invadat Ucraina.

Putea să plece din Severodonetk, dar după ce şi-a trimis părinţii într-un loc mai sigur, a rămas în oraşul natal pentru a duce medicamente bătrânilor, a procurat mâncare pentru animalele, a ajutat alte persoane să plece într-un loc mai sigur şi a salvat nişte exponate dintr-un muzeu din Lisichansk, un oraş din regiunea Luhansk.

De asemenea, în ultimele trei luni bloggerul a dus şi mâncare bătrânilor care locuiau în adăposturi antiaeriene, oraşul fiind locuit în mare parte de pensionari.

La începutul lunii mai, după ce blocul în care locuia Arif a fost bombardat, şi-a găsit pentru o scurtă perioadă adăpost în subsolul clădirii, dar acolo nu avea electricitate şi apă.

Când a observat şi că armata ucraineană nu mai poate ţine piept invadatorilor ruşi, a hotărât să plece din Severodonetk, în care speră să revină cât mai curând.

"Victoria mea va fi când mă voi întoarce la Severodonetk, unde va fi lumină, apă și căldură", a spus Arif Bagirov.