Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut miercuri tuturor țărilor din lume să depună eforturi pentru a proteja legile internaționale, întrucât „lumea evoluează într-un mod complicat", transmite Reuters.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul conferinței de la AnkaraFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Lavrov a făcut acest apel la o întâlnire cu omologul său vietnamez Bui Thanh Son la Hanoi.

Declarațiile sale vin în contradicție cu faptul că Rusia a încălcat dreptul internațional prin invazia sa în țara vecină. Moscova nu a respectat nici ordinul Curții Internaționale de Justiție, care i-a spus să se retragă din Ucraina.

„Vietnamul este un partener cheie (al Rusiei) în ASEAN... iar relațiile dintre cele două țări se bazează pe istorie și pe lupta lor comună pentru dreptate", a declarat Lavrov în cadrul reuniunii, referindu-se la Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est.

Vietnamul și Rusia au legături strânse care datează din epoca sovietică, iar Hanoi nu a condamnat până acum războiul Rusiei din Ucraina.

Vizita lui Lavrov la Hanoi are loc în contextul în care cele două națiuni marchează cea de-a zecea aniversare a „parteneriatului lor strategic cuprinzător".

Ministrul rus de externe urmează să zboare în Indonezia pentru a participa săptămâna aceasta la o reuniune a miniștrilor de externe din G20.

--------------