Ucraina a cerut Turciei să rețină și să aresteze cargoul Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc, care transporta o încărcătură de cereale ucrainene luate din portul Berdyansk, ocupat de Rusia, potrivit unui oficial ucrainean și unui document văzut de Reuters.

Zhibek ZholyFoto: nssz.ru

Oficialul din cadrul Ministerului ucrainean de Externe, citând informații primite de la administrația maritimă a țării, a declarat că nava Zhibek Zholy, cu o capacitate de 7.146 dwt, a încărcat prima sarcină de aproximativ 4.500 de tone de cereale din Berdyansk, despre care oficialul a spus că aparține Ucrainei.

Într-o scrisoare datată 30 iunie către Ministerul Justiției din Turcia, biroul procurorului general al Ucrainei a afirmat că Zhibek Zholy a fost implicat în „exportul ilegal de cereale ucrainene" din Berdyansk și s-a îndreptat spre Karasu, Turcia, cu o încărcătură de 7.000 de tone, ceea ce reprezintă o încărcătură mai mare decât cea menționată de oficial.

Parchetul general ucrainean a cerut Turciei să „efectueze o inspecție a acestei nave maritime, să confiște mostre de cereale pentru examinare criminalistică, să ceară informații privind locația acestor cereale", se arată în scrisoare, adăugând că Ucraina este pregătită să efectueze o anchetă comună cu autoritățile turce.

Un oficial instalat de Rusia în zonele ocupate de Rusia din regiunea ucraineană Zaporojie a declarat joi că, după o întrerupere de mai multe luni, prima navă de marfă a părăsit portul Berdyansk, fără a numi Zhibek Zholy.

Ucraina a acuzat Rusia că fură cereale din teritoriile pe care forțele rusești le-au cucerit de la începutul invaziei sale, la sfârșitul lunii februarie.

Kremlinul a negat anterior că Rusia ar fi furat cereale ucrainene.

KTZ Express, cu sediul în Kazahstan, a confirmat pentru Reuters că Zhibek Zholy este proprietatea companiei, dar a precizat că a fost luat în baza unui contract de tip „bare boat charter" - atunci când nu este implicat niciun echipaj - de către compania rusă Green-Line, care nu a fost desemnată sub nicio sancțiune.

KTZ Express a adăugat că se consultă cu părțile implicate și că va respecta toate sancțiunile și restricțiile.

Nava și-a raportat poziția la ancoră în apropiere de portul Karasu, au arătat vineri datele de urmărire a navelor Refinitiv. Datele arată că aceasta a traversat Marea Neagră prin apropierea Crimeei.