Militarii ruși ar fi folosit în premieră un nou tip de pușcă electromagnetică anti-dronă în timpul luptelor din Ucraina, afirmă agenția TASS, citând o sursă din cadrul „agențiilor de aplicare a legii”.

Pusca electromagnetic „Stupor”Foto: TASS

„Complexele electromagnetice rusești” Stupor „au fost folosite cu succes pentru prima dată în timpul unei operațiuni speciale în Ucraina împotriva dronelor ucrainene”, afirmă sursa citată de TASS.

„Prin țintirea unui obiect și apăsarea pur și simplă a unui buton, Stupor blochează semnalul de control între operator și dronă, după care drona ucraineană este neutralizată și aterizează forțat în locul potrivit”, mai spune aceasta.

„Necesitatea unor astfel de arme anti-drone portabile a devenit evidentă din cauza numărului mare de UAV-uri și a diferitelor aeronave mici folosite de Forțele Armate ale Ucrainei”, a adăugat aceeași sursă, precizând că noile arme au fost folosite în vestul Republicii Populare Donețk, una dintre cele două entități separatiste din estul Ucrainei.

TASS precizează că utilizarea în luptă a unor astfel de puști anti-dronă în timpul „operațiunii speciale” din Ucraina nu a fost raportată oficial deși ministerul rus al Apărării raportează periodic distrugerea dronelor ucrainene folosind diverse sisteme de rachete sol-aer și sisteme de apărare aeriană, precum și sisteme de război electronic.

Ce spun rușii despre pușca electromagnetică „Stupor”

Complexul portabil „Stupor” a fost creat de Centrul Principal de Cercetare și Testare în Robotică din cadrul ministerului rus al Apărării pentru a suprima dronele, inclusiv quadcopterele, lansate de la sol și de la suprafața apei, potrivit TASS.

Un prototip al puștii, căreia rușii îi zic din motive probabil propagandistice „pistol”, a fost prezentat la forumul internațional militar „Armata-2017”.

Dispozitivul emite impulsuri electromagnetice și este conceput în primul rând pentru a suprima canalul de control al dronei, făcând-o să pierdă contactul cu operatorul și să se prăbușească în cele din urmă.

Rușii susțin că puștile „Stupor” au o rază de până la 2 km și că acestea pot afecta de asemenea programele de navigație și transmisie ale dronelor, precum și camerele lor foto și video.

Ucrainenii folosesc la rândul lor puști anti-dronă împotriva forțelor rusești, primind din Lituania mai multe astfel de arme luna trecută. Lituanienii au poreclit armele trimise Kievului „vânătorii de orci”.

În luna mai Rusia a afirmat că a creat un laser care poate „prăji” sistemele electronice ale dronelor inamice „în câteva secunde” însă folosirea acestuia în războiul din Ucraina nu a fost raportată până acum.

Mulți analiști și-au exprimat scepticismul față de anunțul făcut de Moscova la momentul respectiv în timp ce președintele companiei turcești Baykar, producătorul faimoaselor Bayraktar TB2, a declarat că armele „de ultimă generație” pe care Rusia spune că le dezvoltă nu vor funcționa împotriva dronelor de fabricație turcească.

Urmărește ultimele evoluții din a 133-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.