Pregătirea tinerelor generații pentru a ajunge counsmatori responsabili cu grijă față de resurse și natură începe din școală. O serie de ghiduri pentru profesori și învățători dedicate promovării unui consum responsabil de energie sunt publicate de Energy Policy Grup (EPG) și Centrul Român de Politici Europene (CRPE). Prin aceste ghiduri oferim resurse utile și practici sustenabile pentru a educa și a inspira elevii și studenții în a evita risipa și a reduce consumul de energie.

Ghiduri pentru profesoriFoto: Energy Policy Group

Materiale conțin informații relevante pentru toți cei implicați în procesul educațional: de la practici de economisire a energiei acasă, la sugestii pentru reducerea consumului de energie în timpul activităților școlare și la universitate, și până la sfaturi pentru a fi mai responsabili energetic când se află în oraș sau în alte medii, ghidurile sunt gândite pentru a fi aplicate în orice context.

Ele pot fi folosite de către profesori ca resurse educaționale la orele și activitățile din “Sătămâna Verde” la dirigenție, cultură civică sau în timpul claselor de educație pentru mediu și pot reprezenta un suport curs pentru pentru activități dedicate mediului la orice nivel, de la grădiniță până la sistemul universitar.

Vă invităm să descoperiți să să explorați la clasă:

Supereroii energiei, acasă și la școalăghid pentru preșcolari și elevi de școală primară cu exerciții practice și cântecele ce pot fi folosite pentru promovarea respectului fața de mediul înconjurător și limitarea risipei de energie.

IRL Trends pentru generația consumatoare de energie responsabilghid pentru elevii de școală secundară și liceeni cu animații, meme și exemple grafice adaptate vârstei.

Liderii eficienței energeticeghid pentru studenți și tineri despre impactul utilizării resurselor și exemple de comportament responsabil.

Ghidurile dedicate profesorilor pentru promovarea unui consum responsabil de energie oferă instrumentele necesare pentru a transforma cunoștințele despre eficiența energetică în acțiuni ușor de aplicat în viața de zi cu zi a elevilor, contribuind astfel la construirea unui viitor mai verde și mai echitabil pentru toți.

Ne propunem astfel să contribuim la formarea unei culturi a responsabilității energetice în rândul profesorilor și elevilor, inspirându-i să devină agenți activi ai schimbării în direcția unui viitor mai sustenabil și mai conștient de impactul său asupra mediului înconjurător.

O serie de materiale informative și educative legate de eficiență energetică sunt disponibile și pe platforma „România Eficientă” cel mai mare proiect privat de eficiență energetică la nivel național.

Pentru a educa generația tânără programul România Eficientă a conceput o serie de ghiduri informative pentru copii și tineri, adaptate fiecărei categorii de vârstă: școala primară, școala gimnazială, liceu și facultate. Potrivit platfomei România Eficientă, cu ajutorul acestor ghiduri ce oferă informații clare și practice, elevii și studenții pot învăța despre eficiența energetică într-un mod captivant, care să le stârnească imaginația și totodată conectat la lumea reală.

Acest material este realizat în proiectul CRPE și Energy Policy Group (EPG) „Eficiența energetică: implicarea comunităților și autorităților, promovarea noilor tehnologii”. finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

Articol susținut de Energy Policy Group