Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kadîrov, Magomed Daudov, a demisionat miercuri în mod neașteptat din funcția de președinte al parlamentului, creând un post vacant în elita republicii într-un moment în care sănătatea lui Kadîrov este atentă urmărită, relatează Reuters.

Ramzan Kadirov si Magomed Daudov, supranumit Lord, in 2019Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Magomed Daudov era considerat pe scară largă drept unul dintre cei mai influenți politicieni din regiunea de sud a Rusiei. Nu a dat niciun motiv pentru plecarea sa.

„După o întâlnire cu șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, am decis să demisionez din funcția de președinte al parlamentului Republicii Cecene”, a spus Dudov, potrivit televiziunii cecene.

Daudov, cunoscut drept „Lord” / „Domnul”, este un fost insurgent care a luptat pentru independența cecenă față de Rusia, dar ulterior și-a schimbat partea și a primit medalia Erou al Rusiei. El ocupa funcția de parlamentar din 2015.

Separațiștii ceceni au încercat să se desprindă de Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991 în două războaie care au adus distrugeri grele și victime. Kadîrov, președinte din 2007, a primit o mare marjă de libertate de către președintele rus Vladimir Putin pentru a conduce regiunea în principal musulmană ca feud personal, în schimbul menținerii acesteia stabilă și loială.

Ziarul independent Novaya Gazeta a scris luna trecută că liderul cecen suferă de necroză pancreatică, o boală care nu poate fi tratată.

Kadîrov a respins în mod repetat informațiile că nu se simte bine. În ziua în care a apărut articolul, astfel că și de acea dată a postat videoclipuri cu el la sală, pentru a infirma că este bolnav.

Ce spunea Daudov în 2022

În iulie 2022, Magomed Daudov spunea că dacă Putin nu îi oprește, kadîroviții vor continua până vor ajunge la Berlin, după ce cuceresc Republica Populară Donețk, Nikolaev, Herson, Odesa.

„Inshallah, ar trebui să nu existe nicio îndoială, Republica Populară Donețk, Nikolaev, Herson, Odesa, până ne oprește Vladimir Vladimirovici Putin, Inshallah, vom ajunge la Berlin. Vom câștiga fără îndoială”, spunea el atunci.

Kadîrov conduce forţe paramilitare considerabile care, deşi fac parte în mod oficial din structurile de securitate ruseşti, îi sunt personal loiale.