Publicația independentă rusă Novaia Gazeta a scris luni că liderul cecen Ramzan Kadîrov este grav bolnav, suferind de o afecțiune pancreatică ce nu poate fi vindecată, un lucru care reprezintă un mare motiv de îngrijorare pentru oficialii din jurul său.

Liderul cecen Ramzan KadîrovFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Faptul că Ramzan Kadîrov este bolnav, un lucru semnalat în ultimele luni de mai multe surse, a fost negat în mod oficial, în primul rând de el și de anturajul său.

Cu toate acestea, unele lucruri nu pot fi ascunse, și anume schimbările izbitoare din aspectul, comportamentul și programul de lucru al liderului cecen, scrie Novaia Gazeta, o reputată publicație independentă rusă, editată acum din Europa.

Realitatea este acum că Ramzan Kadîrov este bolnav, iar Kremlinul se confruntă cu o problemă semnificativă: cum să pregătească fără turbulențe cea mai problematică regiune a Rusiei pentru o schimbare de putere care ar putea avea loc foarte curând, scriu jurnaliștii Novaia Gazeta, citați de publicația ucraineană Pravda.

Ziarul a precizat că liderul cecen a fost diagnosticat pentru prima dată cu necroză pancreatică în ianuarie 2019. Atunci, Kadîrov nu a făcut niciun secret din faptul că a fost nevoit să-și ia un concediu, invocând că este „temporar inapt pentru muncă”.

În octombrie, Kadîrov a dispărut din ochii publicului, iar canalele ruse de pe Telegram au relatat că starea de sănătate a liderului cecen era precară, posibil din cauza otrăvirii sale, fapt negat ulterior de un consilier al liderului cecen.

Puțini oameni au observat că Kadîrov a slăbit mult în 2019, scrie Novaia Gazeta. Jurnaliștii spun că tocmai pierderea bruscă în greutate este primul simptom al necrozei pancreatice în curs de dezvoltare activă.

Această boală este gravă, spun ei: provoacă dureri puternice, este dificil de tratat și are o rată mare de mortalitate.

Starea de sănătate a lui Kadirov a început apoi să se deterioreze brusc în primăvara anului 2022.

„Chiar și cel mai neatent observator ar fi putut să observe cum, ca urmare a insuficienței renale și a stagnării fluidelor în plămâni, Kadîrov crescuse în dimensiuni”, a scris Novaia Gazeta.

Forma abdomenului său a căpătat toate semnele unei ascite pancreatice. Kadîrov s-a confruntat cu lipsa de oxigen, avea dificultăți de vorbire, mergea încet și se îmbrăca prea călduros pentru climatul cecen, a mai precizat ziarul.

Novaia Gazeta a scris totodată că Ramazan Kadîrov a fost internat la terapie intensivă în septembrie.

Sursele jurnaliștilor ruși spun că liderul cecen fusese internat în spital cu insuficiență pulmonară acută, care s-a dezvoltat în urma unei supradoze de tranchilizant Dormicum.

Acest sedativ puternic este utilizat în mod obișnuit pentru a calma pacienții înainte de o intervenție chirurgicală. Kadîrov l-ar fi luat pentru că suferea de dureri puternice, insomnie și anxietate crescută.

În scopul stabilizării funcției sale respiratorii, Kadîrov a fost conectat la un ventilator și a fost pus într-un somn indus medical sau, cu alte cuvinte, într-o „comă indusă medical”.

Ziarul a precizat că Ramzan Kadîrov a efectuat un RMN în septembrie anul trecut, care a arătat că boala îl afecta grav.

„Vechiul lider nu va mai fi acolo, boala îl va afecta grav. Chiar în eventualitatea în care își revine acum, el nu va fi nici viu, nici mort”, a declarat o sursă pentru Novaia Gazeta.

Potrivit ziarului, Kremlinul nu numai că este la curent cu starea lui Kadîrov, dar a elaborat încă din septembrie anul trecut un scenariu pentru înlocuirea liderului cecen.

Potrivit publicației, Apti Alaudinov, șeful forțelor speciale cecene, recent numit adjunct al șefului Direcției principale pentru activități militare și politice a Ministerului Apărării, se pregătește să-l înlocuiască pe Kadîrov.