Omul suspectat că a tras asupra premierului slovac este un bărbat vârstnic, cunoscut pentru activitatea sa artistică, care deținea arma în mod legal. Fiul său a declarat pentru publicația slovacă Aktuality că nu își poate explica incidentul și că tatăl său nu avea probleme psihice și nu a menționat vreodată că ar avea intenții violente la adresa vreunui politician.

Bărbatul de 71 de ani care a tras focuri de armă spre premierul Slovaciei, Robert FicoFoto: AFP / AFP / Profimedia

Un bărbat de 71 de ani identificat sub numele Juraj C., rezident al orașului Levice, este suspectul în cazul tentativei de asasinat asupra premierului Robert Fico, scriu publicațiile slovace Aktuality și Pravda.

Ministerul de Interne nu a confirmat și nici nu a infirmat încă aceste informații.

Aktuality.sk l-a contactat pe fiul presupusului atacator, care s-a declarat șocat de situație. Acesta a confirmat că tatăl deținea în mod legal o armă.

„Nu am absolut nicio idee despre ce a intenționat tatăl meu, ce a plănuit, de ce s-a întâmplat”, a spus fiul. Când a fost întrebat dacă suspectul îl ura pe premierul slovac, fiul a răspuns că știe pur și simplu că acesta nu a votat pentru Fico. „Vă spun asta - nu a votat pentru el. Asta este tot ce pot spune”, a explicat fiul.

Bărbatul a negat că tatăl său ar fi menționat vreodată în mod deschis că dorește să atace sau să ucidă vreun politician.

El a negat, de asemenea, că bărbatul de 71 de ani ar fi fost un pacient psihiatric. „Poate că a existat un scurtcircuit, nu știu. El este mai energic, dar nu a avut de-a face cu un psihiatru sau lucruri de genul ăsta”, a spus fiul.

Presupusul atacator s-a născut în 1953 și locuiește în Levice de mai mulți ani. Potrivit informațiilor publice, el este unul dintre fondatorii clubului literar Dúha, în cadrul căruia activează din 2005, scrie Pravda.

A scris trei colecții de poezie, iar un roman a fost publicat în 2010. Din 2015, suspectul este membru al Asociației Scriitorilor Slovaci.

În 2016, a intrat în atenția presei când, în calitate de angajat al unui serviciu de securitate privat într-un magazin din Levice, a devenit el însuși victima unui atac.

În centrul comercial în care lucra, el a fost atacat de un bărbat mai tânăr, aparent sub influența drogurilor. Juraj C. a suferit mai multe răni și nu a putut lucra o perioadă lungă de timp, a relatat Markíza TV.

În același an, el a inițiat mișcarea „Împotriva Violenței”, cu ajutorul unei petiții prin care a dorit să strângă semnături și sprijin financiar pentru înregistrarea oficială a mișcării.

„Violența este adesea o reacție a oamenilor, ca formă de exprimare a nemulțumirii obișnuite față de starea de lucruri. Haideți să fim nemulțumiți, dar nu violenți!", se arată în petiție.

Mișcarea face apel la oameni să se opună violenței de orice fel, de la „legea marțială la violența fizică sau psihologică domestică”, precum și violenței pe scena internațională, în Europa, „în care militarizarea, extremismul, neonazismul, anarhia sunt în creștere”.

Fico a fost împușcat în abdomen, când s-a apropiat de oamenii care îl așteptau la ieșirea centrului cultural din Handlova, după ședința de guvern. „Robo, vino aici”, a strigat atacatorul înainte să tragă, scrie publicația slovacă Pravda.

Bărbatul care l-a împușcat pe premier a fost imediat imobilizat de forțele de securitate și se află acum în custodia poliției. Atacatorul a tras de patru ori înspre Robert Fico, care a fost lovit de trei gloanțe, potrivit ultimelor informații.