Aliații lui Robert Fico din parlamentul slovac au criticat presa liberală și progresiștii, sugerând că aceștia ar putea avea o parte din vină, după atacul armat asupra premierului, scrie publicația Aktuality.sk.

Andrej DankoFoto: MICHAL HANKO / News and Media / Profimedia

Vicepreședintele Parlamentului de la Bratislava Lubos Blah a numit mass-media liberală și progresiștii drept vinovați, după tentativa de asasinat asupra premierului.

Robert Fico luptă pentru viața lui din cauza urii voastre, a spus Blah, membru al partidului Smer, al lui Fico, în timpul unei conferințe de presă.

Sesiunea parlamentului este suspendată pe termen nelimitat. Cu toate acestea, partidele din coaliție au convocat conferința de presă în parlament, pentru a discuta evenimentul.

„Percep acest eveniment teribil, care este atacul armat asupra premierului Robert Fico, ca pe un atac la principiile democrației slovace. Un astfel de act teribil nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria Slovaciei", a declarat un alt vicepreședinte al Parlamentului, Peter Žiga, membru al Hlas, aflat în coaliția de guvernare.

El s-a declarat convins că atacul este rezultatul „pasiunilor inflamate și al divizării societății în două tabere”.

Reprezentanții partidelor de guvernare au mai spus că presa este vinovată pentru atacul armat împotriva premierului. Opoziției i s-a spus de asemenea să „înghită” și să se pregătească pentru schimbare, notează Aktuality.sk.

„Sunteți mulțumiți? Vor exista schimbări în mass-media. Matovic (Igor, fost premier) și alți oameni trebuie să se spovedească pentru ceea ce au făcut”, spus și Andrej Danko, un alt membru al coaliției, lider al Partidului Național Slovac, de extremă dreapta.

O serie de măsuri luate de guvernul lui Fico de la revenirea la putere în 2023 au stârnit nemulțumirea unei părți a populației și a opoziției politice.

Principalul obiectiv al lui Fico la revenirea sa la putere a fost să închidă biroul procurorului special. Premierul a spus că instituția „a contribuit în mod semnificativ la încălcarea drepturilor omului”.

Reforma codului penal a declanșat ample proteste în întreaga țară și a provocat furia opoziției, dar premierul a mers mai departe.

Un alt proiect care, spun criticii, va asigura controlul puterii asupra televiziunii publice, a fost un nou motiv de nemulțumire al criticilor.

În fruntea corului de critici la adresa guvernului s-a aflat partidul Slovacia Progresistă, care a venit pe locul doi la alegerile legislative din 2024.