Șeful guvernului socialist de la Madrid a anunțat luni că nu va demisiona, la cinci zile după a sugerat că ia în calcul o astfel de decizie, invocând atacurile la adresa soției sale, care este ținta unei anchete preliminare de corupție, scriu Reuters și El Pais.

Premierul spaniol socialist Pedro Sanchez Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Profimedia

„După o analiză atentă, am decis să continui ca premier”, a declarat luni Pedro Sanchez.

„Îmi asum decizia de a continua, cu mai multă forță, dacă este posibil. Nu este vorba despre destinul unui anumit lider. Este vorba despre a decide ce fel de societate vrem să fim. Țara noastră are nevoie de această reflecție”, a spus Sanchez, care a adăugat că „am lăsat prea mult timp ca noroiul să ne contamineze viața publică”.

RTVE a precizat anterior că decizia lui Sanchez a fost deja comunicată Regelui Felipe.

Sanchez a mulțumit manifestanților care au ieșit în weekend să îi ceară să continue în fruntea guvernului, spunând că aceștia i-au influențat decizia. Dar în special a acuzat mediul politic toxic din Spania.

„Dacă acceptăm că politica implică atacarea unor oameni nevinovați, nu merită”, a adăugat el. „Nu există nicio onoare care să justifice suferința oamenilor pe care îi iubești cel mai mult”, a spus el.

„Cer societății spaniole să dea din nou un exemplu. Răul care ne afectează face parte dintr-o mișcare globală. Haideți să arătăm lumii cum se apără democrația”, a concluzionat premierul, citat de El Pais.

Sanchez anunțase miercuri că își suspendă activitatea publică și că ia o pauză pentru a se gândi dacă mai continuă la șefia guvernului.

Anunțul a fost făcut după ce un tribunal spaniol a demarat o anchetă preliminară de corupție privind afacerile private ale soției sale, Begona Gomez.

Sanchez a negat acuzațiile împotriva soției și a spus că acestea sunt parte a unei campanii susținute de defăimare, organizate de adversarii săi politici de dreapta și extrema dreaptă.

Cazul care o vizează pe soția lui Sanchez

Ancheta împotriva soției lui Sanchez fost deschisă în urma unei plângeri depuse de asociația „Manos limpias” (Mâini curate), un grup apropiat de extrema dreaptă.

Potrivit El Confidencial, cazul se referă în special la legăturile lui Begoña Gómez cu grupul Globalia, sponsorul fundației în care lucra, într-o perioadă în care Air Europa, o companie aeriană deținută de Globalia, negocia cu guvernul Sánchez pentru a obține ajutoare publice.

În noiembrie 2020, această companie a primit, într-adevăr, 475 de milioane de euro dintr-un fond de 10 miliarde de euro destinat să sprijine întreprinderile strategice aflate în dificultate din cauza pandemiei.

Dar zeci de alte companii i-au urmat exemplul, inclusiv mai mulți dintre concurenții săi (Iberia, Vueling, Volotea etc.), scrie AFP.

Joi, procuratura a cerut închiderea anchetei, în timp ce Manos Limpias a recunoscut că plângerea sa se bazează doar pe articole de presă, dar judecătorul însărcinat cu acest caz nu și-a dezvăluit încă intențiile.

Susținătorii lui Sanchez i-au cerut să continue

Mii de susținători au organizat mitinguri la Madrid, în weekend, cerându-i lui Sanchez să rămână în funcție - pentru a-și continua guvernarea, dar și pentru a împiedica instalarea unui guvern de opoziție, cu sprijinul extremei-drepte.

Premierul, în vârstă de 52 de ani, a venit pentru prima dată la putere în 2018 și a asigurat un nou mandat pentru socialiști anul trecut, ca lider al unui guvern de coaliție minoritar.

În ultimele zile, liderii partidelor de opoziție au condamnat gestul lui Sanchez și au susținut că premierul nu face decât să joace teatru.

„Spania nu are o problemă, cel care are o problemă judiciară este Sanchez, guvernul său, partidul său și cercul său. Să-i lăsăm să o rezolve”, a declarat sâmbătă Alberto Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular conservator, în cadrul unei întâlniri în orașul Tarragona, în estul țării.