Cozonacul este desertul tradițional preferat la masa de Paște, iar gospodinele sunt în căutarea rețetei perfecte pentru un cozonac pufos și plin de nucă.

Cozonac cu nucă Foto: Inquam Photos / George Călin

Cozonacul este una dintre dulciurile care nu lipsesc de la masa de sărbătoare a românilor, fie ea de Crăciun sau de Paște.

Dacă nu ați făcut până acum, rețeta de cozonac cu nucă pe care v-o prezentăm vă va asigura o masă de Paște inedită anul acesta.

Cum se face cozonacul cu nucă

Rețeta tradițională de cozonac cu nucă garantează cel mai gustos desert la masa de sărbătoare, însă trebuie să vă înarmați cu răbdare, căci necesită timp și multă frământare.

Ingrediente pentru doi cozonaci

  • 1 kg făină
  • 300 gr zahăr și 100 gr zahăr pentru umplutură
  • 25 gr drojdie
  • 250 ml lapte
  • 4 ouă
  • 150 gr unt
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • 500 g nucă
  • 3 linguri de cacao
  • o esență rom
  • o esență vanilie
  • coajă de la o lămâie sau de la o portocală
  • 10 g sare

Mod de preparare cozonac cu nucă

Cernăm făina de trei ori, apoi mărunțim în mână drojdia, o adăugăm peste făină și încorporăm. Se lasă pentru 10 minute. În acest timp, punem la foc laptele, 100 de grame de zahăr, plicurile de zahăr vanilinat, esențele și coaja de la fruct, dar nu se dă în fiert, doar până se topește zahărul și se încălzește laptele.

Separăm albușurile de gălbenușuri și punem untul la topit. Gălbenușurile le vom freca cu sare și se adaugă și coaja de la fruct. Se toarnă peste și laptele cu mirodeniile și începe să amestecăm până se omogenizează.

Turnăm conținutul treptat, împreună cu untul, și începem să frământăm pentru măcar 30 de minute. După frământare, acoperiți vasul și lăsați-l la căldură să dospească pentru o oră sau două, în funcție de cât a crescut.

În acest timp, ne ocupăm de umplutură. Albușurile se bat împreună cu restul de zahăr, cu blenderul, iar apoi adăugăm nuca mărunțită, cacao și se amestecă bine.

După ce aluatul a crescut, îl împărțim în patru și le întindem cu făcălețul, pe un blat uns cu ulei. Adăugăm umplutura pe cele patru foi de aluat, le împăturim și împletim două cu două, până ne ies doi cozonaci.

Se pun în tăvi cu hârtie de copt și, opțional, tapetate cu puțină făină și se lasă la dospit încă 10-15 minute.

Înainte să le punem în cuptor, ungem cozonacii cu gălbenuș de ou. Primele 15 minute se lasă la foc mediu spre mare, iar apoi se lasă la copt la foc mai mic, timp de o oră. Verificați din când în când.

Sperăm că vă este de folos rețeta de cozonac cu nucă și vă urăm Paște fericit!