Anumite probleme de vedere pot fi un indicator timpuriu al riscului de demență, având potențialul de a anticipa diagnosticul cu până la 12 ani, potrivit unui nou studiu. Dificultățile de vedere pot semnala declinul cognitiv asociat bolii Alzheimer, iar testele oftalmologice pot detecta aceste deficite înainte de apariția simptomelor mai evidente, precum pierderea memoriei.

Problemele de vedere asociate cu un risc crescut de a suferi de demență se referă, în mod special, la dificultatea de a distinge obiectele din imagini cu un grad scăzut de contrast Foto: Shutterstock

Studiile sugerează că mișcările oculare ar putea avea un impact asupra memoriei, deschizând posibilitatea de a utiliza aceste informații pentru îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului persoanelor la risc de demență.

Un studiu recent a scos la iveală că pierderea sensibilității vizuale poate prezice demența cu 12 ani înainte ca boala să fie diagnosticată. Sensibilitatea vizuală, cunoscută și ca sensibilitate la contrast, se referă la capacitatea ochiului de a distinge obiecte care nu diferă mult de fundalul lor în ceea ce privește luminozitatea sau culoarea. Aceasta implică percepția diferențelor fine de intensitate între un obiect și mediul său imediat și este importantă pentru realizarea activităților zilnice, cum ar fi condusul pe timp de noapte sau recunoașterea fețelor în condiții de iluminare slabă.

Pierderea sensibilității vizuale, un posibil semn incipient de demență

Cercetarea a inclus 8.623 de persoane sănătoase din Norfolk, Anglia, care au fost monitorizate pe parcursul mai multor ani. Până la încheierea studiului, 537 dintre acestea au fost diagnosticate cu demență, oferind cercetătorilor posibilitatea de a identifica factorii care ar fi putut prevesti această evoluție.

CITEȘTE CONTINUAREA PE SMARTLIVING.RO