Președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a amenințat miercuri că Rusia ar putea lua înapoi Alaska dacă Statele Unite îngheață sau confiscă active rusești ca urmare a invaziei din Ucraina, relatează The Moscow Times și Newsweek.

Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de Stat, la o intalnire cu Vladimir PutinFoto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images

„Decența nu este slăbiciune. Avem mereu ceva cu care să răspundem. Iar America trebuie să își amintească întotdeauna: există o parte a teritoriului său, Alaska”, și-a început Viaceslav Volodin discursul în timpul ultimei ședințe înainte ca legislativul rus să intre în vacanță parlamentară.

„Înainte ca ei (americanii) să încerce să ne gestioneze resursele din străinătate, să se gândească înainte să acționeze că și noi avem ceva de luat înapoi”, a amenințat el.

Internauții au ironizat rapid afirmațiile sale:

Oficialul rus vorbește și de un referendum în Alaska

Volodin a amintit de asemenea că deputatul Piotr Tolstoi, adjunctul său, a propus organizarea unui referendum privind revenirea la Rusia printre cetățenii din Alaska.

„Noi nu intervenim în problemele lor interne”, a subliniat acesta în aplauzele parlamentarilor ruși. Volodin sugerase și cu alte ocazii că Moscova ar putea confisca „active” ale țărilor ostile drept răspuns la propunerea Statelor Unite și a altor țări de a folosi fondurile rusești înghețate în străinătate pentru reconstruirea Ucrainei.

Se crede că exploratorii ruși au ajuns în Alaska pentru prima dată în anii 1600, expediții regulate între Siberia și teritoriul de pe continentul american începând 140 de ani mai târziu, într-o perioadă în care așezări rusești au început să apară pe coasta Alaskăi.

Rusia a vândut Alaska Statelor Unite în 1867 pentru 7,2 milioane de dolari, în jur de 2 cenți pentru fiecare acru de pământ.

Declarațiile lui Volodin vin după ce un alt deputat al Dumei de Stat a propus săptămâna aceasta ca Rusia să încerce să provoace o criză asemănătoare celei legate de rachetele cubaneze și să își poziționeze niște arme capabile să lovească Statele Unite în 5 minute.

Urmărește ultimele evoluții din a 134-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.