Valentina Matvienko, o apropiată a preşedintelui Vladimir Putin și preşedinta Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus), a declarat joi că Kremlinul va folosi armele nucleare doar în cazul unui atac nuclear asupra sa și a susținut că Rusia este o „țară civilizată” care știe că un război nuclear înseamnă „sfârșitul planetei noastre”, relatează EFE şi Interfax.

Valentina MatvienkoFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Valentina Matvienko, o apropiată a preşedintelui Vladimir Putin, a subliniat într-o conferinţă de presă, că Rusia a stabilit „în mod precis şi strict cazurile exclusive în care acestea pot fi utilizate doar ca răspuns (Să dea Domnul ca asta să nu se întâmple niciodată!) la un atac nuclear”, scrie Agerpres.

”Ne comportăm ca o ţară civilizată şi o facem deschis, o spunem public şi respectăm cu stricteţe angajamentele asumate şi facem totul pentru ca aşa ceva să nu se întâmple”, a adăugat ea.

Şefa Senatului rus a declarat că ea consideră drept „inadmisibil” să se vorbească despre posibilitatea unui atac nuclear.

„Orice persoană sănătoasă la cap, mai ales dacă este politician, înţelege că un război nuclear (...) este sfârşitul civilizaţiei umane, pur şi simplu sfârşitul planetei noastre”, a concluzionat Valentina Matvienko.

Este vorba despre o evoluţie a evenimentelor „care nu pot fi nici discutate şi nici imaginate în cel mai negru coşmar”, a adăugat oficialitatea rusă.

Un alt aliat al lui Putin amenință cu armele nucleare

Fostul preşedinte rus şi vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, este unul dintre cei care recurge cel mai frecvent la ameninţări atunci când se referă la armele nucleare ruseşti, notează EFE.

Cu numai o zi în urmă, Medvedev a afirmat din nou că „ideea de a pedepsi ţara cu cel mai mare potenţial nuclear este absurdă în sine. Şi creează o potenţială ameninţare la adresa existenţei umanităţii”, comentând propunerile occidentale de a judeca Rusia în instanţele internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina.

Comunitatea internaţională s-a alarmat în special la sfârşitul lunii februarie, după începerea campaniei militare ruse în Ucraina, când preşedintele Vladimir Putin a ordonat plasarea forţelor de descurajare nucleară ”în regim special” în faţa paşilor ostili şi declaraţiilor agresive ale Occidentului.

Declaraţia preşedintei Senatului rus intervine pe fondul ameninţărilor cu un atac nuclear, proferate de propaganda rusă, împotriva Occidentului, notează media ucrainene.

La postul televiziunii oficiale ruse Rossia-1, moderatoarea Olga Skabeeva şi numeroşii săi invitaţi deseori invocă posibilitatea unor atacuri nucleare împotriva ţărilor occidentale, împotriva NATO, relevă postul de televiziune ucrainean TSN.