Pentru prima oară în cele 133 de zile de război, pe 6 iulie Rusia nu a pretins câștiguri teritoriale în Ucraina, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), adăugând că acest lucru întărește evaluarea sa, potrivit căreia forțele rusești au inițiat în mare parte o pauză operațională.

Soldat rus pe frontul din UcrainaFoto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Ministerul rus al Apărării a pretins câștiguri teritoriale în fiecare zi de la începutul războiului, dar nu a pretins niciun teritoriu nou sau mișcări de forțe terestre de la finalizarea încercuirii orașului Lysychansk.

Cu toate acestea, forțele rusești au desfășurat în continuare atacuri terestre limitate și fără succes pe toate axele pe 6 iulie. Astfel de încercări sunt în concordanță cu o pauză operațională rusă, care nu implică sau necesită încetarea completă a ostilităților active.

Aceasta înseamnă, în acest caz, că forțele rusești se vor limita probabil la acțiuni ofensive la scară relativ mică, în timp ce încearcă să creeze condițiile pentru operațiuni ofensive mai semnificative și să refacă puterea de luptă necesară pentru a încerca aceste întreprinderi mai ambițioase.

Kremlinul mobilizează economia Rusiei pentru un război de durată

Kremlinul a continuat să stabilească condițiile pentru mobilizarea economiei rusești în anticiparea unor operațiuni prelungite în Ucraina. Duma de Stat a Rusiei a adoptat în a treia și ultima lectură o lege introdusă de cabinetul de miniștri la 30 iunie, care va permite guvernului rus să supravegheze și să reglementeze relațiile de muncă în întreprinderile rusești (atât de stat, cât și private).

Această lege a mobilizării economiei, așa cum ISW a raportat anterior, va permite oficialilor guvernamentali să recheme lucrătorii din concediile personale, să reprogrameze timpul liber fără consimțământul angajaților și să le ceară lucrătorilor să muncească în weekenduri, în zilele de sărbătoare și noaptea.

Aceste măsuri permit Kremlinului să preia un control mult mai direct asupra majorității aspectelor economiei rusești, inclusiv suspendarea drepturilor și protecțiilor pe care unii lucrători le-ar avea în mod normal.

Legea trebuie încă trimisă la Consiliul Federației înainte de a ajunge la președintele rus Vladimir Putin și de a fi publicată oficial, dar Kremlinul încearcă probabil să folosească legea pentru a influența forța de muncă internă pentru a maximiza producția economică și a se pregăti pentru operațiunile prelungite din Ucraina.

Cea mai mare uzină de producție de plumb din Rusia ar fi întrerupt producția la 6 iulie din cauza opririi aproape totale a exporturilor metalurgice rusești, iar Kremlinul va continua probabil să ia măsuri pentru a consolida mobilizarea economică pentru a compensa sau a atenua efectele sancțiunilor și ale războiului asupra industriilor esențiale.

Concluziile cheie ale Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Ministerul rus al Apărării nu a revendicat niciun câștig teritorial, ceea ce susține evaluarea conform căreia forțele rusești efectuează o pauză operațională, angajându-se în continuare în atacuri terestre limitate pentru a crea condițiile necesare pentru operațiuni ofensive mai semnificative.
  • Kremlinul continuă să se pregătească pentru un război prelungit prin stabilirea condițiilor pentru mobilizarea economiei și inițierea în mare măsură a unei pauze operaționale în Ucraina.
  • Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive la nord-vest și la est de Sloviansk și au continuat eforturile de a înainta spre vest, spre Siversk, de la granița dintre regiunea Lugansk și Donețk.
  • Trupele de invazie au continuat încercările de a avansa spre Bahmut dinspre sud.
  • Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord de orașul Harkov.
  • Armata lui Putin a efectuat atacuri terestre fără succes în nord-vestul regiunii Herson.
  • Este posibil ca forțele ucrainene să creeze condițiile pentru o contraofensivă spre orașul Herson.
  • Este posibil ca forțele ruse să formeze o nouă unitate militară în Mulino, regiunea Nijni Novgorod.

Harta războiului din Ucraina la data de 6 iulie:

------------