Kremlinul creează condițiile pentru mobilizarea economiei rusești în vederea pregătirii unui război prelungit în Ucraina, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Harta razboiului din Ucraina 1 iulieFoto: understandingwar.org

La 30 iunie, Kremlinul a propus Dumei de Stat a Rusiei un amendament la legile federale privind aspectele legate de aprovizionare a forțelor armate ruse.

Acesta introduce „măsuri speciale în sfera economică" care obligă întreprinderile rusești (indiferent de forma de proprietate) să aprovizioneze operațiunile militare speciale rusești și operațiunile antiteroriste.

Vladimir Putin mobilizează economia Rusiei pentru efortul de război

Amendamentul interzice întreprinderilor rusești să refuze să accepte comenzi de stat pentru operațiuni militare speciale și permite Kremlinului să modifice contractele angajaților și condițiile de muncă, cum ar fi obligarea lucrătorilor să lucreze în timpul nopții sau în timpul sărbătorilor federale.

Kremlinul a menționat în expunerea de motive a amendamentului că operațiunea militară specială în curs de desfășurare în Ucraina a arătat problemele de aprovizionare, în special a materialelor necesare pentru repararea echipamentelor militare.

De asemenea, se spune că oficialii ruși trebuie să „își concentreze eforturile în anumite sectoare ale economiei".

Președintele rus Vladimir Putin mobilizează probabil economia și industria rusă pentru a susține efortul de război în curs de desfășurare, dar nu a luat încă măsuri pentru a mobiliza forțe de luptă pe scară largă.

Ce spune ISW despre ultimele evoluții ale războiului din Ucraina:

  • Forțele rusești au continuat eforturile de a încercui Lysychansk și au desfășurat operațiuni ofensive la sud și sud-vest de oraș.
  • Probabil ca trupele rusești nu au ajuns încă pe teren la autostrada T1302 Bakhmut-Lysychansk, dar blochează utilizarea acesteia de către forțele ucrainene prin continuarea atacurilor de artilerie și aeriene împotriva pozițiilor ucrainene rămase de-a lungul drumului.
  • Forțele Moscovei s-au concentrat pe regrupare și îmbunătățirea pozițiilor lor tactice la nord de Slovyansk.
  • Trupele ruse nu au efectuat niciun asalt terestru confirmat în nordul regiunii Harkov și au continuat să bombardeze pozițiile ucrainene la nord de orașul Harkov.
  • Forțele ruse au efectuat lovituri de artilerie și cu rachete de-a lungul Axei Sudice.

Harta războiului din Ucraina la 1 iulie:

-----------