Explozii puternice au zguduit orașul ucrainean Nikolaev sâmbătă dimineața devreme, la o zi după ce autoritățile au anunțat că cel puțin 21 de persoane au fost ucise după ce rachete rusești au lovit o clădire de apartamente în apropiere de portul Odesa de la Marea Neagră.

Război în Ucraina: lupte intense în Lisiciansk, oraș de pe linia frontuluiFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 129 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:30Materialul LIVE privind invazia Rusiei s-a mutat duminică dimineață aici

22:45Electrocutări, mutilări, bătăi: foști prizonieri ucraineni povestesc despre torturile din captivitatea rusă

22:05 O mină rusească a ucis un civil și a rănit un altul, în regiunea Odesa.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Comandamentul Operaţional Sud al armatei ucrainene, mina a explodat în Marea Neagră în apropiere de stațiunea Karolino-Bugaz, aflată la 60 km sud-vest de Odesa. Accesul pe plajă și în mare este interzis în zonă, precizează The Kyiv Independent.

20:55 Publicația germană Der Spiegel scrie că UE ar urma să permită Moscovei un tranzit limitat de mărfuri către regiunea Kaliningrad.

Potrivit Der Spiegel, Comisia Europeană intenționează să emită o „clarificare”, care va permite Rusiei să își reia tranzitul feroviar de mărfuri către exclava Kaliningrad, via Lituania.

Der Spiegel menționează că „Berlinul susține ideea, dar unii de la Vilnius nu sunt tocmai mulțumiți”.

20:10Lukașenko acuză Kievul că a tras cu rachete spre Belarusului

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a afirmat sâmbătă că Ucraina a încercat să lovească facilităţi militare de pe teritoriul belarus în urmă cu trei zile, dar că toate rachetele trimise de ucraineni au fost interceptate, a relatat agenția de stat Belta.

Lukașenko, care nu a furnizat vreo dovadă în susținerea afirmațiilor sale, a mai spus că Belarusul nu vrea război cu Ucraina, dar că va lupta în caz că teritoriul său va fi invadat.

19:27 În cursul zilei de sâmbătă, rușii au bombardat zone din Harkov și Dnipropetrovsk, relatează The Kyiv Independent. Trupele rusești au lovit Chuhuiv, din regiunea Harkov, și Pavlohrad, din regiunea Dnipropetrovsk. Potrivit sursei citate, nu au fost până acum raportate victime de către autoritățile locale.

17:36 Serviciul de urgență din Ucraina anunță că operațiunea de curățare a molozului la mall-ul din Kremenciuk distrus de o rachetă rusească s-a încheiat, salvatorii recuperând nu mai puțin de 29 de fragmente de trupuri umane dintre dărâmături.

Într-o postare pe Facebook, Serviciul de Urgenţă de Stat al Ucrainei a anunțat că: „Pe 2 iulie, la 13:25, în Kremenciuk, operațiunile de curățare a molozului au fost încheiate la centrul comercial Amstor, care a fost distrus în urma unui atac cu rachete pe 27 iunie”, precizând că cel puțin 19 oameni au fost uciși și peste 60 au fost răniți în atac. Potrivit Serviciului, 29 de fragmente umane au fost găsite de când echipele de intervenție au început operațiunile de salvare.

Lupte grele în Lysychansk - pro-rușii susțin că au controlul, ucrainenii îi contrazic

17:03 Armata ucraineană contrazice afirmațiile separatiștilor pro-ruși și afirmă că Lysychansk nu este încercuit. „Au loc lupte violente în jurul Lysychansk. Din fericire, orașul nu este încercuit și este sub controlul armatei ucrainene”, a declarat la televiziunea ucraineană Rouslan Mouzytchouk, purtător de cuvânt al Gărzii Naționale a Ucrainei.

16:54 Sub sancțiunile drastice ale Uniunii Europene și la o săptămână după ce Ucraina a primit statutul de țară candidată la UE, la Moscova continuă declarațiile rupte de realitate. Propagandistul lui Putin, Dmitri Medvedev, a susținut că „dragostea furtunoasă” dintre europeni și ucraineni se apropie de sfârșit, iar în țările UE se instalează un sentiment de „ucrainofobie”.

16:18Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a scris pe Telegram că unități ale forțelor pro-ruse au ajuns în centrul orașului. „Lysychansk este al nostru”, a scris el.

15:51 Un nou clip video de pe frontul din Ucraina arată cum turela unui tanc rusesc zboară în aer până la o înălțime de zeci de metri, depășind „recordurile” incidentelor similare.

15:48Separatiștii pro-ruși susțin că au înconjurat „complet” Lysychansk, în estul Ucrainei, un oraș cheie aflat în centrul luptelor intense din ultimele zile.

„Astăzi, miliția populară din Lugansk (armata separatistă, n.red.) și forțele armate ruse au ocupat ultimele înălțimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lysychansk este complet înconjurată”, a declarat un reprezentant al armatei separatiste Lugansk, citat de TASS și AFP.

15:31Ce indică cele trei tentative de asasinat contra „marionetelor” Rusiei din Hersonul ocupat, potrivit americanilor

15:15Ucraina curăţă Insula Şerpilor de arme şi echipamente, după retragerea ruşilor

14:43 Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, a respins temerile că țările occidentale se confruntă cu „oboseala ucraineană”.

Declarația vine după ce Boris Johnson a avertizat împotriva a ceea ce a numit „oboseala ucraineană” care se instalează în întreaga lume

„Uitați de 'oboseala Ucrainei'. Lumea nu este obosită să sprijine Ucraina. Lumea este obosită de șantajul rusesc cu gazul, de crizele artificiale, de inflație, de asasinatele politice, de armele chimice, de teroare și de minciunile obraznice constante”, a spus Podolyak.

13:38 Armata ucraineană afirmă că a distrus un sistem antiaerian rusesc Panțir-S1 în valoare de 15 milioane de dolari.

13:34Forțele rusești au distrus cinci posturi de comandă ale armatei ucrainene în Donbas și în regiunea Nikolaev cu arme de înaltă precizie și au lovit, de asemenea, trei depozite în regiunea Zaporojie, a afirmat sâmbătă Ministerul Apărării.

Ministerul, citat de agențiile de presă ruse, a mai spus că forțele aeriene ruse au lovit o bază ucraineană de arme și echipamente la o fabrică de tractoare din Harkov, în nord-estul Ucrainei.

Zelenski: Bombardarea civililor, un terorism deliberat

12:21 Zelenski a acuzat Rusia de implicare în „terorism conștient și deliberat", după o altă serie de atacuri cu rachete rusești care, potrivit Kievului, vizează civili.

În discursul său video de vineri seara, Zelenskiy a denunțat atacurile asupra unei clădiri de apartamente și a unui centru de recreere dintr-un mic oraș de coastă de lângă Odesa, care s-au soldat cu cel puțin 21 de morți.

„Trei rachete au lovit o clădire obișnuită de apartamente cu nouă etaje, unde nimeni nu ascundea arme sau echipamente militare. Oameni obișnuiți, civili, locuiau acolo”, a adăugat liderul ucrainean.

11:46Potrivit părții ucrainene, în ultimele 24 de ore forțele rusești de invazie au pierdut 120 de militari, 5 tancuri, 1 transportor blindat, 4 sisteme de artilerie, 8 drone, o rachetă de croazieră și 4 vehicule.

De ce s-au retras de fapt rușii de pe Insula Șerpilor

11:19​Pentagonul susține că nu există niciun motiv pentru a crede că retragerea Rusiei de pe Insula Șerpilor este „un gest de bunăvoință”, cum a anunțat Moscova. Care este de fapt explicația

11:16 Șeful Statului Major General al forțelor armate ruse, Valeri Gherasimov, a inspectat diviziile de trupe rusești implicate în „operațiunea militară specială" din Ucraina, a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării de la Moscova.

Ministerul a publicat câteva fotografii cu Gherasimov, dar nu este clar când a avut loc vizita sau dacă Gerasimov chiar a vizitat chiar Ucraina.

Ministerul a emis o declarație similară despre ministrul apărării, Serghei Șoigu, săptămâna trecută.

11:05 Rușii au din ce în ce mai puține rachete de precizie. Cu ce au tras în mall-ul din Krememncik și în Odesa săptămâna aceasta

10:33Ucraina a cerut Turciei să rețină cargoul Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc, care transporta o încărcătură de cereale ucrainene furate din portul Berdyansk.

Putin mobilizează economia Rusiei pentru un război prelungit

10:17Gazprom a informat că aprovizionarea sa cu gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, este sâmbătă de 42,15 milioane de metri cubi (mcm), față de 42,1 mcm vineri.

O cerere de furnizare de gaze prin punctul de intrare Sokhranovka a fost din nou respinsă de Ucraina, a precizat Gazprom.

08:30 Vladimir Putin mobilizează economia Rusiei pentru un război prelungit / Cum se schimbă legea privind aprovizionarea armatei

08:08 Un clip apărut pe rețelele de socializare arată cum trei militari ruși dintr-un „antic” T-62 reușesc să scape din tanc după ce acesta a fost lovit de artileria ucraineană.

Imagini cu aceste tancuri, fabricate în URSS între 1961 și 1975 au fost postate online încă din luna mai, provocând speculații că armata lui Putin a rămas fără tancuri moderne și scoate de la „naftalină” modele sovietice depășite.

07:41 Sirenele de raid aerian au răsunat în regiunea Nikolaev, fiind urmate de explozii.

„Sunt explozii puternice în oraș! Rămâneți în adăposturi!" a scris primarul din Nikolaev, Oleksandr Senkevich, pe aplicația Telegram.

07:35 Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a evenimentelor recente:

  • Moscova neagă, în ciuda tuturor evidențelor, uciderea de civili. Dmitri Peskov, a declarat: „Aș dori să vă reamintesc cuvintele președintelui că forțele armate ruse nu lucrează cu ținte civile".
  • Rușii au bombardat orașul Lysychansk, situat în estul țării, din diferite direcții, a declarat guvernatorul regional. Forțele rusești au capturat o rafinărie de petrol din oraș, a afirmat Ministerul rus al Apărării.
  • Statele Unite trimit Ucrainei o nouă tranșă de ajutor militar: două sisteme de rachete sol-aer NASAMS, patru radare suplimentare de contra-artilerie și până la 150.000 de obuze de artilerie de 155 mm.
  • Vladimir Putin a emis un decret prin care preia controlul deplin al proiectului de gaze și petrol Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, o măsură care ar putea forța eliminarea investitorilor străini.
  • O examinare efectuată de Reuters a companiilor, directorilor și investitorilor care stau la baza sectorului de apărare al Rusiei arată că un număr considerabil dintre aceștia nu au fost încă afectați de sancțiuni.
  • Vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost judecată la Moscova pentru acuzații de trafic de droguri și riscă 10 ani de închisoare.
  • Doi britanici au fost acuzați de „activități de mercenariat" în regiunea separatistă Donețk, a anunțat agenția rusă TASS. Luna trecută, alți doi britanici cu acuzații similare au fost condamnați la moarte.
  • Ambasadorul Rusiei în Bulgaria a declarat că va cere Moscovei să își închidă ambasada din Sofia, după ce 70 de membri ai personalului diplomatic rus au fost expulzați.
  • Operatorul de energie nucleară din Ucraina a declarat că a restabilit conexiunea cu sistemele de supraveghere de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, care este ocupată de forțele rusești.

-----------------