​Sub sancțiunile drastice ale Uniunii Europene și la o săptămână după ce Ucraina a primit statutul de țară candidată la UE, la Moscova continuă declarațiile rupte de realitate.

Fostul președinte rus Dmitri MedvedevFoto: Loic VENANCE / AFP / Profimedia

Propagandistul lui Putin, Dmitri Medvedev, a susținut că „dragostea furtunoasă” dintre europeni și ucraineni se apropie de sfârșit, iar în țările UE se instalează un sentiment de „ucrainofobie”.

„Se pare că dragostea furtunoasă dintre europeni și ucraineni se apropie de sfârșit. Nu mai sunt căutați, s-au săturat de ei. Polonezii furioși și-au amintit de naționalismul lor frenetic. Le strigă la aproape patru milioane de ucraineni care s-au stabilit în țara lor că sunt în Polonia. Este clar. Ceea ce trebuia să fie dovedit. De la ucrainofilie la ucrainofobie este un pas. La urma urmei, sentimentele care se estompează nu pot fi aprinse din nou de nicio promisiune a unei viitoare căsătorii lungi și inegale (intrare mitică în UE)”, a spus el Medvedev, citat de TASS.

Recent, intr-un alt derapaj, Dmitri Medvedev a criticat pe Telegram dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană acuzând că este împinsă de la spate de liderii de la București care doresc refacerea României Mari. Medvedev avertizează că Rusia nu va sta cu mâinile în sân deoarece în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ai Rusiei.

Declarațiile lui Dmitri Medvedev referitoare la decizia istorică a Consiliului European privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina fac parte din retorica falsă a Kreminului, a reacționat Ministerul Afacerilor Externe de la București.

„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi”, a transmis MAE.