Rusia susține că a preluat controlul deplin asupra Lysychansk , orașul din estul Ucrainei care devenise ultimul bastion important al Ucrainei în regiunea Lugansk. Ministerul Apărării al Ucrainei a negat afirmațiile Moscovei, spunând că orașul nu se afla sub „controlul deplin” al Rusiei. Bombardamente puternice au avut loc în Sloviansk, următorul oraș în ofensiva rusă spre vest în Donbas, după luptele acerbe pentru Severodonețk și Lysychansk.

Instantaneu din LysychanskFoto: Luhansk region military administration / AP - The Associated Press / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 130 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:33Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că forțele ucrainene s-au retras din Lysychansk, dar a promis că va restabili controlul asupra zonei datorită tacticilor armatei și în perspectiva primirii de nou armament.

„Dacă armata noastră retrage trupe din anumite puncte ale frontului unde inamicul are avantajul – și asta se aplică în special la Lysychansk – înseamnă un singur lucru: că ne vom întoarce”, a declarat Zelenski.

23:15Un număr 70 de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit duminică Bulgaria, după ce această ţară a anunţat expulzarea lor în baza unor suspiciuni de spionaj.

22:05Războiul ar putea dura mult timp, pentru că Putin l-a pregătit mai demult - spune cancelarul german Olaf Scholz

20:20Armata ucraineană își anunță retragerea din Lysychansk: „Superioritate multiplă a rușilor în plan material”

Armata ucraineană a anunțat duminică că soldații săi se retrag din Lysychansk, oraș-cheie din estul Ucrainei care de săptămâni se confrunta cu un violent asalt al trupelor ruse.

„Pentru a proteja viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de retragere” din oraș, a transmis într-un comunicat Statul Major al forțelor armate ucrainene, indicând „superioritatea multiplă” a armatei ruse în plan material.

Lysychansk era ultimul mare oraș din zona Lugansk - din regiunea estică ucraineană Donbas - care nu căzuse în mâinile rușilor, iar acum acest lucru deschide calea forțelor Moscovei de a avansa spre Kramatorsk și Sloviansk, din regiunea vecină Donețk.

19:00 Australia va interzice importurile de aur rusesc și va trimite în Ucraina mai multe vehicule blindate

Australia va furniza 34 de vehicule blindate suplimentare și va interzice importurile de aur din Rusia, a anunțat premierul australian Anthony Albanese, duminică, la Kiev, în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

De asemenea, a mai anunțat Albanese, Australia va impune sancțiuni și interdicții de călătorie împotriva a 16 alți miniștri și oligarhi ruși, ceea ce urcă numărul total al oficialilor ruși sancționați de Australia la 843.

18:52SUA urmează să furnizeze Ucrainei sistemul avansat de rachete sol-aer (NASAMS) ca parte a unui pachet de ajutor militar de 820 de milioane de dolari, relatează BBC. Ministrul ucrainean al apărării , Oleksiy Reznikov , a transmis pe Twitter mulțumiri președintelui american Joe Biden și secretarului apărării Lloyd Austin.

18:10 Bombardamente rusești au avut loc și în Harkov duminică, cel puțin o persoană fiind ucisă, relatează The Kyiv Independent.

Serhii Bolvinov, șef al departamentului de investigații din cadrul Poliției regiunii Harkov, a informat că o persoană a fost ucisă și cel puțin patru au fost rănite în aceste bombardamente ale rușilor.

Mai multe blocuri de apartamente au fost totodată avariate.

18:00Rezumatul zilei până în acest moment

  • Rusia susține că a preluat controlul deplin asupra Lysychansk , orașul din estul Ucrainei care devenise ultimul bastion important al Ucrainei în regiunea Lugansk. Ministerul rus al Apărării a făcut anunțul duminică, după ce a declarat inițial că zona a fost încercuită.
  • Ministerul Apărării al Ucrainei a negat afirmațiile Moscovei, spunând că orașul nu se afla sub „controlul deplin” al Rusiei. Însă purtătorul de cuvânt, Yuriy Sak, a precizat că, dacă întreaga regiune Lugansk ar cădea ar cădea, „bătălia pentru Donbas nu s-a încheia”
  • Fostul șef al armatei britanice, Lord Dannatt, a spus că ar putea apărea „negocieri semnificative” din cauză că Rusia să preia controlul asupra provinciilor Lugansk și Donețk. Comentariile sale au venit înainte ca Ministerul rus al Apărării să anunțe că a preluat controlul deplin asupra Lysychansk, ultimul bastion important ucrainean din regiune.
  • Bombardamente puternice au avut loc în Sloviansk a cărui cucerire este un punct-cheie al planului rus de a controla întreaga regiune Donbas. Sloviansk este următorul oraș în ofensiva rusă spre vest în Donbas, după luptele acerbe pentru Severodonețk și Lysychansk

17:50 O navă rusească ce transporta cereale furate din Ucraina a fost reținută de vameșii turci, a anunțat ambasadorul ucrainean în Turcia

17:34Ambasada SUA la Moscova și-a șters adresa de pe site după ce zona din apropierea sa a fost redenumită „Piața Republica Populară Donețk”

16:38Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin susține că reluarea negocierilor pentru a pune capăt războiului ar trebui să se facă abia după ce Kievul „va înțelege toate condițiile” puse de Rusia și va fi de acord cu ele.

16:15 Potrivit The Guardian, și Kramatorsk, un alt oraș din regiunea Donețk care nu este ocupat de forțele ruse, a fost de asemenea lovit de bombardamente.

Bombardamente în Sloviank, 6 morți și 15 răniți

16:07 Bombardamentele rușilor asupra Sloviansk s-au soldat cu cel puțin șase morți și 15 răniți - potrivit unei purtătoare de cuvânt a Administrației regionale din Donetsk.

16:00 Premierul australian Anthony Albanese a vizitat trei orașe devastate de război din regiunea ucraineană Kiev, a anunțat duminică guvernatorul local.

Guvernatorul Oleksiy Kuleba a scris pe Telegram că Albanese a vizitat orașele Bucha, Irpin și Hostomel, unde Ucraina spune că Rusia a comis atrocități împotriva civililor.

„Australia susține Ucraina și dorește să vadă că se face dreptate pentru crimele comise aici", a spus Albanese, potrivit lui Kuleba.

15:46 Germania discută cu aliații săi despre garanțiile de securitate pentru Ucraina, pentru a se pregăti pentru perioada de după războiul din Ucraina, a declarat duminică cancelarul german Scholz la postul de televiziune ARD.

„Discutăm cu prietenii apropiați problema garanțiilor de securitate pe care le putem oferi. Acesta este un proces în curs de desfășurare. Este clar că nu va fi la fel ca în cazul în care ar fi membru NATO", a spus Scholz.

„Este destul de clar că aceasta este o chestiune care este pregătită cu atenție în sfera diplomatică, pentru ziua pe care sperăm să o vedem în curând, când războiul se va încheia", a adăugat el.

Trupele de ocupație mută bombardamentele pe Sloviansk

15:35 Reconstrucţia Ucrainei este cel mai mare proiect economic din Europa, consideră președintele Volodimir Zelenski

15:27 Orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, a fost lovit duminică de un puternic bombardament cu lansatoare multiple de rachete și numeroase persoane au fost ucise și rănite, a declarat primarul orașului, Vadim Lyakh.

„Sunt 15 incendii. Mulți morți și răniți", a scris Lyakh pe Telegram. El a spus că a fost cel mai puternic bombardament recent asupra orașului.

15:01 Pe rețelele de socializare au fost postate fotografii făcute din elicopterele rusești care au efectuat evacuarea forțelor de ocupație de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră

14:12Predicția fostului șef al armatei britanice: Care va fi momentul în care va „îngheța” războiul din Ucraina și vor începe adevăratele negocieri.

Kremlinul spune că acum controlează toată regiunea Lugansk

14:01Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Yuriy Sak, a declarat pentru BBCLysychansk nu se află sub „controlul deplin” al forțelor ruse, în ciuda afirmațiilor Moscovei că orașul a căzut. Dar el a adăugat că situația din oraș este „foarte intensă de ceva vreme”, iar forțele terestre rusești „atacă non-stop”.

13:16​Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat duminică că forțele Kremlinului controlează întreaga regiune Lugansk din estul Ucrainei după ce au capturat orașul cheie Lysychansk, inima luptelor intense din ultima perioadă.

13:15Canale rusești de Telegram spun că în Kursk, aflat aproape de granița cu Ucraina, au fost auzite explozii. Potrivit guvernatorului regional, au fost doborâte două drone ucrainene încărcate cu explozibili.

Jurnalist ucrainean: Armata noastră a schimbat abordarea

12:46 Un jucător rus de hochei pe gheață aflat sub contract cu o echipă americană a fost reținut în Rusia sub acuzația că s-a sustras serviciului militar, iar de atunci a fost dus la un spital militar după ce s-a îmbolnăvit

12:18 Trupele rusești au încercuit orașul Lysychansk din estul Ucrainei, ultimul bastion important al Ucrainei în regiunea Lugansk, a anunțat duminică agenția de presă TASS, care a citat Ministerul rus al Apărării.

11:36 Reporterul de război al Kyiv Independent, Ilia Ponomarenko, remarcă, pe Twitter, o schimbare în abordarea armatei ucrainene.

„Una dintre cele patru baze rusești din Melitopol a fost lovită, o altă explozie puternică la Belgorod, un alt depozit mare a fost distrus la Popasna.

Este o campanie zilnică, organizată pentru a distruge infrastructura militară rusă și pentru a submina efortul său de război iminent în Ucraina. Înainte nu se făcea așa ceva”

11:10Zelenski a cerut ajutor internațional pentru a ajuta la reconstrucția țării sale devastate după ce războiul se va încheia, aducând o rară notă de speranță după patru luni de conflict brutal.

Ultimele estimări privind pierderile rusești

10:54 Potrivit ultimei estimări a părții ucrainene, în ultimele 24 de ore armata de invazie a pierdut 100 de soldați, 2 tancuri, 7 transportoare blindate, un sistem de artilerie, un elicopter, o dronă, 3 echipamente speciale și 4 vehicule:

10:05 Statul Major general al armatei ucrainene a recunoscut că trupele ruse au făcut progrese în oraşul Lysychansk: „În regiunea Doneţk, ocupanţii se concentrează pe consolidarea poziţiilor lor în oraşele Lysychanskşi Verhoniokamianka"

Liderul ucrainean al administraţiei militare din Lugansk, Serhgheii Gaidai, a confirmat pe canalul său de Telegram că trupele ruse „au făcut o breşă în districtul Lisiceansk".

Nu este clar dacă unităţi ale armatei ucrainene au mai rămas în oraş (dpa, Agerpres)

Atac masiv cu rachete asupra unei baze din Melitopol

09:44 Armata ucraineană au executat peste 30 de lovituri asupra unei baze rusești din Melitopolul ocupat.

09:22 Autoritățile de ocupație instalate de Moscova în Herson pregătesc un referendum pentru aderarea la Rusia și foarte probabil că vor frauda votul pentru a obține rezultatul dorit.

09:03 Patru milioane de ruși folosesc instrumente de evitare a cenzurii finanțate de SUA. Acestea au devenit esențiale pentru mulți cetățeni și activiști caree, altfel, ar putea fi izolați de lume, arată o analiză AFP.

08:22 Cel puțin trei persoane au fost ucise și zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional, după ce au fost raportate mai multe explozii în oraș

Scurtă recapitulare, duminică dimineață, a evenimentelor recente

  • Lysychansk, ultimul bastion important al Ucrainei în provincia Lugansk, ar putea cădea, a recunoscut consilierul lui Zelenski, Oleksiy Arestovych, în timp ce luptele se intensifică.
  • Rodion Miroshnik, „ambasadorul” în Rusia al autointitulatei Republici Populare Lugansk, a declarat: „Lysychansk a fost adus sub control", dar „nu a fost încă eliberat".
  • În afară de luptele din est, Rusia a afirmat că a lovit posturile de comandă ale armatei ucrainene din Nikolaev, în apropiere de portul Odesa de la Marea Neagră, unde primarul a raportat explozii puternice.
  • Lukașenko a susținut că Ucraina a încercat să lovească instalații militare pe teritoriul belarus săptămâna trecută, dar că toate rachetele sale au fost interceptate.
  • Rusia ar putea continua să suspende fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream 1 dincolo de o oprire planificată pentru întreținere în această lună, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck.
  • Statele Unite trimit Ucrainei două sisteme de rachete sol-aer NASAMS, patru radare suplimentare de contra-artilerie și până la 150.000 de obuze de artilerie de 155 mm.
  • Un număr considerabil de companii, directori și investitori care stau la baza sectorului de apărare al Rusiei nu au fost încă afectați de sancțiunile occidentale, arată o analiză Reuters.
  • „Tactica rusă în acest moment este de a bombarda orice clădire în care ne-am putea afla. După ce au distrus-o, trec la următoarea", a declarat pentru Reuters un soldat rus în timp ce el și camarazii săi luau o pauză în Konstyantynivka, la vest de Lysychansk.

-----------------