Armata ucraineană a anunțat duminică că soldații săi se retrag din Lysychansk, oraș-cheie din estul Ucrainei care de săptămâni se confrunta cu un violent asalt al trupelor ruse, informează AFP.

Război în Ucraina: lupte intense în Lisiciansk, oraș de pe linia frontuluiFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

„Pentru a proteja viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de retragere” din oraș, a transmis într-un comunicat statul major al forțelor armate ucrainene, indicând „superioritatea multiplă” a armatei ruse în plan material.

„În condițiile unei superiorități multiple a trupelor de ocupație ruse - în artilerie, forțe aeriene, sisteme lansatoare de rachete, muniție și personal, continuarea apărării orașului ar fi dus la consecințe fatale”, se spune în comunicat.

Lysychansk era ultimul mare oraș din zona Lugansk (din regiunea estică ucraineană Donbas) care nu căzuse în mâinile rușilor, iar acum acest lucru deschide calea forțelor Moscovei de a avansa spre Kramatorsk și Sloviansk, din regiunea vecină Donețk.

De altfel, atât Sloviansk cât și Kramatorsk - două orașe majore, situate mai la vest - au fost lovite duminică de tiruri de rachete lansate de ruși.

___