Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă noapte că reconstrucţia Ucrainei, „în sensul amplu al cuvântului”, va fi „cel mai mare proiect economic în Europa” şi va pune noi baze pentru o Ucraină „sigură şi modernă”, relatează duminică agenția EFE, citată de Agerpres.

Volodimir Zelenski a mers în orașele Nikolaev și Odesa din sudul țăriiFoto: president.gov.ua

În discursul său din noaptea de sâmbătă spre duminică, preluat de agenţia locală Unian, Zelenski s-a referit la Conferinţa privind Reconstrucţia Ucrainei, care începe luni la Lugano (Elveţia), ca la „un mare eveniment internaţional” dedicat reconstrucţiei ţării „în sensul larg al cuvântului”.

„Nu trebuie să ne limităm la reconstrucţia a tot ceea ce au distrus ocupanţii, ci trebuie să creăm o nouă bază pentru viaţa noastră, pentru o Ucraină sigură, modernă, comodă şi fără restricţii. Pentru aceasta avem nevoie de investiţii uriaşe: miliarde, noi tehnologii, bune practici, noi instituţii şi, desigur, reforme”, a subliniat Zelenski.

În Lugano, Ucraina va prezenta luni un plan naţional privind modalităţile de implementare a întregului proces, a transmis liderul de la Kiev.

„În fapt, este vorba despre cel mai mare proiect economic al timpurilor noastre în Europa şi despre o ocazie excepţională pentru a ne prezenta tuturor statelor, tuturor companiilor pe care le vom invita să lucreze în Ucraina”, a adăugat el.

Zelenski: „Sute de localități au fost distruse complet de armata rusă, trebuie construite de la zero”

Zelenski a menţionat că teritoriul format din 10 regiuni a fost afectat de lupte de la începerea invaziei ruse la 24 februarie.

„În tot acest timp am reuşit să eliberăm 1.027 oraşe şi sate, alte 2.610 se află încă sub ocupaţie rusă. Iar majoritatea dintre ele au nevoie să fie reconstruite, sute dintre ele au fost distruse complet de armata rusă, pur şi simplu trebuie construite de la zero”, a spus Zelenski.

În plus, a continuat preşedintele ucrainean, zeci de oraşe din alte regiuni ale ţării au fost lovite de rachete şi sute de companii au fost distruse, între ele industrii complexe şi foarte periculoase, precum industria chimică şi metalurgică.

Zelenski a mai spus că autorităţile ucrainene au început deja, cu propriile mijloace, să revină la viaţa normală în zonele şi teritoriile eliberate, „însă a pune în mişcare un proiect de asemenea anvergură în întreaga ţară, a oferi noi standarde de securitate, o nouă calitate a vieţii, este posibil doar atrăgând capacităţi internaţionale”, a insistat el.

Zelenski: „Războiul nu s-a terminat. Ajutaţi armata, ajutaţi voluntarii, ajutaţi-i pe toţi aceia care au rămas singuri în aceste momente”

Pe de altă parte, Zelenski le-a cerut ucrainenilor să recurgă la toate contactele din străinătate şi la toate posibilităţile pe care le au la îndemână pentru a transmite adevărul despre război.

„Folosiţi constant toate contactele pe care le aveţi în străinătate, toate oportunităţile de informare - inclusiv reţelele sociale - pentru a transmite adevărul despre război şi despre crimele ocupanţilor pământurilor noastre”, a îndemnat el.

Totodată, Zelenski le-a cerut ucrainenilor aflaţi în oraşele din ariergardă să nu uite că războiul nu s-a încheiat şi să continue să sprijine armata.

„În multe oraşe din ariergardă există acum un sentiment de relaxare, dar războiul nu s-a terminat. Continuă încă. Din nefericire, cruzimea sa sporeşte în unele locuri şi nu trebuie să uităm acest lucru. De aceea, ajutaţi armata, ajutaţi voluntarii, ajutaţi-i pe toţi aceia care au rămas singuri în aceste momente”, a insistat preşedintele ucrainean.

___