Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Yuriy Sak, a declarat pentru BBC că orașul Lysychansk nu se află sub „controlul deplin” al forțelor ruse, în ciuda afirmațiilor Moscovei că orașul a căzut.

Instantaneu de razboi in LysychanskFoto: Madeleine Kelly/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

El a adăugat însă că situația din oraș este „foarte intensă de ceva vreme”, iar ruții „atacă orașul non-stop”.

„Pentru ucraineni, valoarea vieții umane este o prioritate, așa că uneori ne putem retrage din anumite zone pentru a le putea relua în viitor”, a precizat însă el.

„Bătălia pentru Donbas nu s-a încheiat încă”

Chiar dacă rușii au anunțat că acum controlează întreaga regiune Lugansk, Sak spune că o cădere a Luganskului nu înseamnă că bătălia pentru Donbas ș-a încheiat.

Oficialul de la Kiev susține că există „alte orașe mari în zona Donbas, în special în regiunea Donețk”, care sunt sub controlul forțelor armate ucrainene.

„Acestea sunt orașe care în ultimele două zile au ținta unor atacuri puternice cu rachete și a bombardamentelor (...) dar bătălia pentru Donbas nu s-a încheiat încă”, a spus el.

Sak adaugă că Ucraina se bazează pe sprijinul aliaților săi occidentali și va primi în cele din urmă suficient „care ne va permite să ne eliberăm pământurile”.