Guvernul SUA finanțează instrumente de eludare a cenzurii din Rusia, care au devenit esențiale pentru mulți cetățeni și activiști caree, altfel, ar putea fi izolați de lume, notează France Presse.

Rusia cenzurează cât poate de mult internetulFoto: Dreamstime

De la începutul invaziei în Ucraina, Moscova și-a intensificat propaganda și a restricționat drastic accesul la sursele de știri neoficiale - adică la mass-media care vorbesc despre război și nu despre o „operațiune specială" împotriva „naziștilor".

La începutul anului, rețeaua privată virtuală (VPN) Psiphon, care permite ocolirea cenzurii, înregistra aproximativ 48.000 de conexiuni pe zi în Rusia. Această cifră a crescut de 20 de ori la mijlocul lunii martie, când guvernul a interzis Facebook, Instagram și Twitter.

În prezent, rețeaua susține că are în medie peste 1,45 milioane de utilizatori zilnici.

„Televiziunea rusă difuzează doar propagandă oribilă care incită la ură și crimă", spune Natalia Krapiva, avocat al ONG-ului american Access Now.

Patru milioane de ruși folosesc rețelele private finanțate de SUA

Prin urmare, instrumentele informatice anticenzură au devenit esențiale pentru a accesa alte informații, dar și pentru a comunica liber cu cei dragi.

„Software-ul trebuie să fie ușor de utilizat și sigur. În caz contrar, utilizatorii riscă să fie detectați și supravegheați", adaugă ea.

Fără sprijinul financiar al administrației americane, „pur și simplu nu am avea mijloacele necesare pentru a furniza instrumente atât de sofisticate și, prin urmare, pentru a avea un asemenea impact", spune Dirk Rodenburg, director al Psiphon.

Psiphon, la fel ca Lantern și nthLink, este susținut de Open Technology Fund (OTF), un fond guvernamental care cheltuiește aproximativ 3-4 milioane de dolari pe an pentru finanțarea VPN-urilor din întreaga lume în numele libertății de exprimare.

Organizația a confirmat pentru AFP că a deblocat fonduri de urgență suplimentare în urma invaziei din Ucraina din acest an.

Aceasta estimează că aproximativ 4 milioane de persoane din Rusia folosesc în prezent cele trei rețele private pentru a naviga pe internet - gratuit, deoarece sancțiunile internaționale au forțat serviciile cu plată să iasă din țară.

Experiența contra cenzurii chineze a ajutat: „Eram pregătiți”

„Nu suntem cu adevărat un VPN, ci mai degrabă un instrument împotriva cenzurii", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Lantern.

„VPN-urile clasice sunt criptate, astfel încât cenzorii nu pot citi conținutul consultat, (...) dar sunt ușor de blocat pentru o țară precum Rusia", a spus acesta.

Psiphon și Lantern folosesc metode mai complexe „pentru a se asigura că serverele noastre nu sunt detectate".

Start-up-urile s-au bazat pe experiența lor din alte țări cu regimuri autoritare, de la Belarus la Birmania.

„În urmă cu doi ani, China a schimbat situația, au făcut eforturi mari pentru a încerca să blocheze totul. Trebuia să venim cu noi protocoale în fiecare săptămână. Așa că eram deja pregătiți pentru Rusia", spune purtătorul de cuvânt al Lantern.

„Rușii nu erau pregătiți să blocheze nimic”

Înainte de războiul din Ucraina, Moscova se baza mai mult pe intimidarea politică a adversarilor decât pe metode informatice.

„Nu au fost pregătiți să blocheze nimic", spune purtătorul de cuvânt al Lantern. "A existat în mod clar o paralelă între incompetența militară rusă și incompetența pe internet", a adăugat el.

În opinia diferiților experți intervievați, autoritățile ruse au recuperat decalajul, dar instrumentele de combatere a cenzurii rezistă.

Și chiar dacă sunt folosite doar de un mic procent din populație, ele sunt esențiale pentru rezistență, explică ei.

În martie, Rusia a adoptat o lege care pedepsește „informațiile false" care discreditează armata rusă.

Potrivit Nataliei Krapiva, deocamdată arestările rămân rare, dar mulți jurnaliști și activiști care au primit un prim avertisment din partea autorităților aleg să plece în exil.

„Nu este o soluție magică”

„Unii stau pe loc și tac pentru a-i apăra pe cei care continuă să vorbească. Alții pleacă. Multe organizații au oameni pe teren și alții în străinătate și trebuie să găsească modalități de a funcționa", a precizat ea.

Fără VPN-uri și alte instrumente, este imposibil să se organizeze rezistența. „Se întâmplă multe, atât online, cât și în viața reală", spune ea.

Activiștii „răspândesc mesaje împotriva războiului sau informează despre modalitățile legale de a scăpa de serviciul militar, alții încearcă să blocheze trenurile care transportă echipament militar în Ucraina. Nu este clar dacă menținerea accesului la internetul global are vreo influență asupra populației rusești dincolo de grupurile de rezistență.

„Tehnologia nu este o soluție magică", recunoaște Natalia Krapiva. "Dar este mai rău când internetul este complet cenzurat", a adăugat ea.

(foto articol © Tanaonte | Dreamstime.com)

___