Noi înregistrări video distribuite pe canalele de Telegram rusești arată cum rachete de croazieră sau balistice Iskander explodează deasupra unor orașe rusești imediat după lansare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rușii care au postat înregistrările pe mai multe canale de Telegram afirmă că exploziile au avut loc deasupra unui oraș din regiunea Belgorod de la granița cu Ucraina și deasupra mai multor localități din aceeași zonă.

Imaginile au fost redistribuite pe Twitter de analistul militar Rob Lee, acesta notând că pare a fi vorba de explozii ale unor rachete Iskander-M.

Rusia anunțase încă de la sfârșitul lunii aprilie că a dus la granița cu Ucraina sisteme mobile Iskander folosite pentru lansarea unor rachete balistice sau de croazieră, președintele rus Vladimir Putin declarând pe 25 iunie că Moscova va livra Belarusului astfel de sisteme „în următoarele luni”.

Rușii ar fi rămas fără rachete de precizie

Lansările ratate ale sistemelor Iskander sunt cu atât mai îngrijorătoare pentru comandamentul militar de la Moscova întrucât forțele sale armate ar fi rămas fără o mare parte a rachetelor sale de precizie după mai bine de 4 luni de război și în contextul în care refacerea stocurilor este dificilă după ce Occidentul a impus ample sancțiuni împotriva exporturilor de componente electronice în Rusia.

Un general ucrainean estima la sfârșitul lunii iunie că „în mai mult de 50% (din cazuri) inamicul folosește rachete din rezerva sovietică, care nu sunt suficient de precise”, motiv pentru care multe dintre lovituri lovesc clădiri civile.

Șefului Statului Major al armatei ucrainene, generalul Oleksii Hromov, afirma la rândul său pe 2 iunie că Rusia a lansat 551 de de rachete de croazieră Iskander și Kalibr. Numărul exact al rachetelor de croazieră deținute de forțele armate ruse înainte de declanșarea războiului nu este cunoscut, Moscova ținând dimensiunea exactă a arsenalului secretă.

Unele estimări arătau încă de la sfârșitul lunii mai că Rusia a lansat mai multe rachete în Ucraina decât orice altă ţară de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Sistemele Iskander au capacitate duală

Lansatoarele mobile de rachete Iskander sunt temute datorită capacității lor duale, ele putând lansa atât rachete de croazieră cât și rachete balistice înarmate cu focoase nucleare. Faptul că rachetele sunt lansate cu ajutorul unor platforme mobile înseamnă de asemenea că ele pot fi duse rapid într-o zonă de conflict și lansate „sub radar”.

Mai mult, ele au o rază de 500 de kilometri, putând lovi ținte aflate la distanțe considerabile. Analiștii militari consideră că dacă Rusia ar fi să folosească vreodată rachete nucleare tactice în Ucraina, ele ar fi lansate cu ajutorul Iskanderurilor.

Forțele armate ruse au folosit pentru prima dată rachetele Iskander în invazia Georgiei din 2008. Kremlinul a trimis de asemenea o unitate și în Siria în 2016 dar ea nu a fost folosită.

În 2019 Rusia avea 12 de brigăzi de luptă Iskander-M, fiecare dintre acestea conținând 12 lansatoare și vehiculele de sprijin asociate.

Urmărește ultimele evoluții din a 134-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.