Rusia va livra Belarusului, „în următoarele luni”, rachete capabile să transporte focoase nucleare, a anunţat Vladimir Putin sâmbătă, în cadrul unei întâlniri televizate cu liderul belarus Alexander Lukaşenko, în mijlocul tensiunilor dintre ţările lor şi Occident, dar mai ales în timpul unui război condus de Moscova în Ucraina, relatează AFP.

Sistem Iskander-M folosit de RusiaFoto: Konstantin Morozov / Sputnik / Profimedia Images

„În următoarele luni, vom transfera în Belarus sistemele de rachete tactice Iskander-M, care pot folosi rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenționale și nucleare”, a spus Putin la începutul întâlnirii cu la Sankt Petersburg, difuzată de televiziunea rusă.

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko și-a exprimat îngrijorarea cu privire la politicile „agresive”, „confruntaționale” și „respingătoare” ale vecinilor săi Lituania și Polonia.

El i-a cerut lui Putin să ajute Belarus să organizeze un „răspuns simetric” la ceea ce el a spus că sunt zboruri cu arme nucleare ale alianței NATO conduse de SUA, în apropierea granițelor Belarusului.

Iskander-M este un sistem mobil de rachete ghidate care poate purta focoase nucleare, cu o rază de acţiune de până la 500 de kilometri.

De la începutul invaziei în Ucraina, Rusia a efectuat 5.722 de zboruri operativ-tactice și a lansat 551 de de rachete de croazieră Iskander și Kalibr, spunea pe 2 iunie adjunctul şefului Statului Major al armatei ucrainene, generalul Oleksii Hromov.

„Dintre acestea, 1.211 zboruri au fost efectuate de pe teritoriul Republicii Belarus, mai mult de 25% din numărul total, și au avut loc 61 de lansări de rachete de croazieră de tip Iskander cu intenția de a distruge infrastructura critică din Ucraina", a spus generalul ucrainean.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro