De la începutul invaziei în Ucraina, Rusia a efectuat 5.722 de zboruri operativ-tactice și a lansat 551 de de rachete de croazieră Iskander și Kalibr, a spus joi adjunctul şefului Statului Major al armatei ucrainene, generalul Oleksii Hromov, transmite Ukrainska Pravda.

Sistem de rachete IskanderFoto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

„Dintre acestea, 1.211 zboruri au fost efectuate de pe teritoriul Republicii Belarus, mai mult de 25% din numărul total, și au avut loc 61 de lansări de rachete de croazieră de tip Iskander cu intenția de a distruge infrastructura critică din Ucraina", a spus generalul ucrainean.

Statele Unite estimează că până la 60% din rachetele ghidate cu precizie pe care Rusia le folosește pentru a ataca Ucraina nu-și ating țintele.

Câte rachete a lansat Rusia în Ucraina

De la începutul invaziei, Rusia a lansat asupra Ucrainei mai multe rachete decât orice altă ţară în oricare alt conflict după Al Doilea Război Mondial, record care, potrivit experţilor şi datelor obţinute săptămâna trecută de revista Newsweek, sugerează că Moscova a eşuat în această ofensivă, potrivit agenției spaniole EFE, preluată de Agerpres.

În total, „2.154 de rachete ruseşti au lovit oraşele şi comunităţile noastre în puţin peste două luni”, a spus în urmă cu două săptămâni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Bombardamentele ruseşti asupra Ucrainei nu încetează nici ziua, nici noaptea”, sublinia el.

Acest record mondial al Rusiei privind atacurile cu rachete a intervenit când Zelenski a declarat că ţara sa a doborât cel de-al 200-lea avion rusesc, un rezultat jenant pentru o forţă aeriană care este de 15 ori mai mare decât cea a Ucrainei, sublinia publicaţia Newswekk, care a consultat experţi şi rapoarte ale serviciilor secrete pentru a pregăti acest articol.

Campania de bombardamente a Rusiei nu a făcut mare lucru pentru a-l ajuta pe preşedintele Vladimir Putin să câştige războiul, potrivit revistei.