În cea de-a 99-a zi a invaziei ruse în Ucraina, conflictul se acutizează. Rusia a finalizat testele cu noua rachetă de croazieră Zircon, tensiunile dintre ruși și americani cresc, bombardamentele în regiunile din stul Ucrainei se întețesc, ducând la inutile și dezastruoase pierderi de vieți omenești.

fum se ridica deasupra orasului Severodonetk in timp ce trupele ucrainene incearca sa reziste atacurilor rusilorFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

07:25Materialul LIVE cu evenimentele privind invazia s-a mutat vineri dimineață aici

Sinteza celei de-a 99-a zile de război:

Cele mai importante informații de joi, ziua 99 a războiului din Ucraina:

05:42Forţele ucrainene susţin că au făcut progrese semnificative în timpul unei ofensive împotriva poziţiilor ruseşti din regiunea sudică ocupată Kerson, transmite CNN. "În regiunea Herson, forţele armate au eliberat 8 kilometri (aproximativ 5 mile) de teritoriu ocupat", a postat, joi târziu, pe Telegram unitatea de apărare teritorială AZOV Dnipro.

05:30Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că, în cele din urmă, ”lumea renunţă la petrolul rusesc”, referindu-se la al şaselea pachet de sancţiuni pe care UE l-a anunţat împotriva Rusiei. ”Realizarea acestui lucru este foarte dificilă”, afirmă preşedintele. El a vorbit despre sistemele HIMARS pe care Ucraina le va primi de la SUA, arme care ”vor ajuta cu adevărat la salvarea vieţilor”.

00:44Lista furturilor și distrugerilor provocate de ruși la centrala nucleară Cernobîl în timpul unei luni de ocupație: Au furat și software-ul necesar măsurării radiațiilor

23:50 Stoltenberg: Războiul din Ucraina a devenit unul de uzură, dar se va încheia la masa negocierilor

23:22 Unul dintre foștii prim-miniștri ai lui Vladimir Putin a părăsit Rusia: „Sunt în Europa, dar nu dezvălui unde”

22:59SUA confirmă că hackerii militari au efectuat operațiuni cibernetice în sprijinul Ucrainei

22:05 Ucraina îl va judeca pentru trădare pe aliatul lui Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk

Rusia ar vrea să obțină controlul asupra coastei ucrainene din Transnistria până la Rostov

21:51Operatorul de energie nucleară de stat al Ucrainei, Energoatom, a negat joi că ar putea închide centrala nucleară de la Zaporojie care se află pe teritoriul ocupat de Rusia, dacă Kievul pierde controlul operațiunilor de pe amplasament, relatează Reuters.

21:45 Volodimir Zelenski a vorbit despre „pierderile reale” înregistrate de ucraineni în Donbas

20:53 VIDEO Copiii de la o creșă din Rusia, puși să cânte că sunt pregătiți să moară pentru „unchiul Vova”

20:47 Ucraina a dublat joi ratele dobânzilor, care au ajuns la 25%, în încercarea de a opri inflația de aproximativ. 17 % și de a-și proteja moneda, care sa depreciat de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, relatează The Guardian.

Directorul Băncii Centrale Ucrainene, Kirilo Şevcenko, a majorat rata dobânzii de referinţă de la 10% la 25 %.

Costurile de împrumut ajung la cel mai înalt nivel din septembrie 2015, când economia Ucrainei era grav afectată pe fondul anexării Crimeei de către Rusia. De asemenea, acela a reprezentat cel mai ridicat nivel din Europa. (News.ro)

20:32 Administrația rusă din regiunea ucraineană Zaporijie vrea să „naționalizeze” activele Ucrainei

20:13 General ucrainean: Rusia va intensifica atacurile pentru a obține controlul asupra coastei ucrainene din Transnistria până la Rosov.

19:52 Rusia acuză că fiul unui parlamentar britanic a fost implicat în uciderea unui comandant cecen în Ucraina

19:23 Parlamentul European le-a interzis accesul lobbyiștilor ruși

19:17Republica Moldova interzice difuzarea de emisiuni de stiri rusesti la radio si televiziune

Circulara trimisă de Kremlin presei de stat din Rusia

19:10​Kremlinul a cerut presei de stat și pro-guvernamentale din Rusia „să nu concentreze” atenția publicului pe durata războiului din Ucraina. Cererea a fost transmisă în redacții în ajunul zilei de 3 iunie, când se fac 100 de zile de la începutul invaziei, potrivit publicației Meduza. Mai exact, instituțiile nu trebuie să precizeze că este a 100-a zi a războiului.

19:05Ce speră Vladimir Putin să se întâmple în Occident ca să câștige războiul din Ucraina / Mesajul pe plan intern

18:59Mișcarea de rezistență din Melitopolul ocupat de ruși crește: Peste 100 de ruși ar fi fost eliminați - primar

18:57Înmormântarea generalului-maior în retragere Kanamat Botashev are loc în Rusia, la câteva zile după ce acesta a fost doborât cu un avion de luptă în estul Ucrainei, conform BBC.

Cadavrul pilotului, al cărui avion a fost doborât săptămâna trecută deasupra regiunii Luhansk, a fost dus cu un elicoptel la Karachay-Cherkessia, în Caucazul de Nord. Președintele Vladimir Putin i-a acordat post-mortem generalului titlul de "Erou al Rusiei".

18:47Marele maestru la șah Serghei Karjakin, suspendat după ce a susținut invadarea Ucrainei, a fost premiat de Vladimir Putin

18:21SUA îi sancționează pe Maria Zaharova și violoncelistul Sergei Roldugin, un apropiat al lui Putin

18:19Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat joi că a identificat 10 militari ruși care ar fi jefuit locuințe ale civililor din Bucha, în perioada în care orașul de la nord-vest de Kiev era sub ocupația rușilor, scrie The Kyiv Independent.

18:01Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, îndeamnă profesorii care se află pe teritoriile ocupate „să nu colaboreze cu ocupanții”, avertizându-i că asta ar însemna sfârșitul carierei lor.

  • „Noul an școlar va începe în mai puțin de trei luni. Pentru mulți părinți și educatori, acesta este un moment pentru a lua decizii.
  • Să fim sinceri: nu va exista o viață normală în teritoriile ocupate temporar până la reunificarea lor cu Ucraina. Pe lângă o grămadă de probleme legale, mai există una - Ucraina va lupta pentru pământurile sale. Prin urmare, teritoriile ocupate temporar pot fi o zonă de ostilități. Aici trebuie să fim sinceri unii cu alții", a scris Vereșciuk, joi, pe Telegram.

Ea face apel la cadrele didactice să se mute pe teritoriul controlat de Guvernul Ucrainei, pentru că acolo vor găsi de lucru: „Dacă lucrați pentru ocupanți, puteți evita răspunderea legală. Dar acesta va fi sfârșitul carierei tale de profesor”.

De asemenea, ea are și un mesaj pentru părinții din teritoriile ocupate temporar de forțele ruse: „Nu duceți copiii la studii în școli din zonele ocupante. Deplasați-vă în zona controlată. Știu că e greu. Înțeleg că este foarte greu fără casa ta, fără serviciu, fără prieteni. Dar viitorul este aici cu noi, nu acolo cu ei. Puțină răbdare și totul va fi bine. Să trecem și prin asta. Copiii vor fi atunci recunoscători”.

Rușii sunt la un pas să cucerească regiunea ​Luhansk - general ucrainean

17:46Moscova avertizează că europenii vor „suferi” primii din cauza embargoului petrolier / Oficial: Nu exclud să fie un deficit mare de produse petroliere

17:40Câte rachete Iskander și Kalibr a lansat Rusia în Ucraina și câte au reușit să își atingă ținta

17:23UE a dat undă verde embargoului asupra petrolului rusesc, dar nu îl mai sancționează pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, ca urmare a opoziției Ungariei

16:56VIDEO Rușii se întorc în perioada sovietică: Spectacol grandios cu balerini, corul Armatei Roșii, muzică patriotică, totul prezentat de amanta lui Putin

16:51Rușii sunt la un pas să cucerească regiunea ​Luhansk. Invadatorii atacă strategic - general ucrainean

16:30Peste 4.000 de ucraineni au cerut azil în România, de la începutul războiului / Câte permise de ședere au fost eliberate

16:24Ucraina ar lua în considerare oprirea centralei sale nucleare Zaporojie, care se află pe teritoriul ocupat de Rusia, dacă Kievul pierde controlul asupra operațiunilor de pe amplasament

16:06Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund sub fabrica de produse chimice din orașul Severodonețk, care este bombardat intens de ruși, potrivit lui Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk.

Locuitorii din zonă s-au ascuns în adăposturile antiatomice din epoca sovietică de sub uzină, a declarat Haidai pentru CNN.

15:56Rusia ar fi trimis în Siria peste 100.000 de tone de grâu furat din Ucraina

15:45Turcia oferă gratis Ucrainei drona Bayraktar TB-2 pe care Lituania voia s-o cumpere din donațiile cetățenilor săi

Zelenski: Forțele ruse ocupă acum aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei

15:40Suedia anunțat joi că vrea să aloce mai multe fonduri pentru Ucraina și că va trimite echipamente militare, inclusiv rachete antinavă, puști și arme antitanc, a anunțat guvernul suedez, transmite The Guardian.

15:28Ucraina duce un război defensiv, a declarat joi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, întrebat dacă Kievul va folosi arme occidentale pentru a ataca teritoriul Rusiei, transmite Reuters.

15:23 Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat că decizia UE de a elimina parțial petrolul rusesc este un pas ”autodistructiv" care s-ar putea întoarce împotriva statelor membre, relatează The Guardian.

„Este foarte probabil ca deciziile Uniunii Europene de a elimina parțial petrolul rusesc, precum și de a interzice asigurările pentru navele comerciale rusești să provoace noi creșteri de prețuri, să destabilizeze piețele energetice și să perturbe lanțurile de aprovizionare”, atenționează joi Ministerul de Externe al Rusiei.

15:11Kremlinul a avut o primă reacție oficială legată de plecarea lui Valentin Iumașev, ginerele fostului președinte rus Boris Elțîn, care a renunțat luna trecută la rolul său de consilier neplătit al lui Vladimir Putin, conform CNN.

Întrebat de jurnaliști, în briefingul de presă, despre această demisie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat: „Într-adevăr, da, pot confirma că în urmă cu aproximativ o lună a încetat să mai fie consilier pro bono”.

El a mai spus că „s-a decis” ca plecarea să nu fie anunțată public pe site-ul Kremlinului, nefiind obligatoriu. Peskov nu a vorbit despre motivele plecării lui Yumashev.

14:17 Zelenski: Forțele ruse ocupă acum aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei

14:04Furnizarea cu energie electrică a fost întreruptă în orașul Sloviansk din regiunea Donețk, în urma bombardamentelor forțelor ruse, scrie The Kyiv Independent.

Primarul din Sloviansk, Vadim Lyakh, a anunțat că în urma atacurilor rusești au fost deteriorată o linie de înaltă tensiune, dar nu există victime.

Autoritățile din Mariupol denunță noi crime de război. „Cel puțin o persoană a fost executată”

13:30Rusia își mută încet-încet afacerile în Dubai pentru a evita sancțunile Occidentului

13:01 O rachetă de croazieră lansată de forțele ruse miercuri noapte din Marea Neagră a afectat grav infrastructura feroviară din Liov, potrivit guvernatorului regiunii, Maksym Kozytskyi, citat de The Kyiv Independent.

El spune că în urma qatacului au fost rănite cinci persoane, patru dintre ele fiind spitalizate.

12:33Autoritățile ucrainene din Mariupol denunță noi crime de război. „Cel puțin o persoană a fost executată”

12:22Românii cred că Ucraina va câștiga războiul declanșat de Rusia / Ce spun depre trupe NATO în România și despre exploatarea gazelor din Marea Neagră - sondaj INSCOP

12:03O femeie a murit în urma unui bombardament al rușilor asupra unei școli gimnaziale din districtul Kyiv al orașului Harkov, Serviciului de Urgență al Ucrainei.

12:00VIDEO Un militar rus care fugea pe câmp s-a prefăcut că e mort după un atac cu drona. Apoi s-a ridicat și a luat-o la fugă din nou

11:41Ministerul lituanian al Apărării anunță că a semnat un nou acord cu Turcia pentru a livra Ucrainei o dronă Bayraktar, transmite Ukrinform. Sute de lituanieni au donat bani săptămâna trecută pentru a cumpăra o dronă militară avansată pentru Ucraina, strângând în doar trei zile aproape 6 milioane de euro pentru a cumpăra aeronava fără pilot.

Angela Merkel, primul discurs public în care vorbește despre invazia Rusiei în Ucraina

11:36 Pierderile Rusiei, conform estimărilor armatei ucrainene:

- 30.850 de militari

- 1.363 tancuri

- 3.354 blindate de luptă

- 661 de sisteme de artilerie

- 210 avioane

- 175 elicoptere

- 207 lansatoare multiple de rachete

- 521 drone

- 95 sisteme antiaeriene

11:25VIDEO Luptele de pe străzile din Severodonețk, surprinse din perspectiva unui militar ucrainean. La un moment dat e împușcat în mână

11:00Angela Merkel, primul discurs public în care vorbește despre invazia Rusiei în Ucraina

10:33FOTO Înainte de război, Germania era ironizată că trimite „căști” ca ajutor militar Ucrainei. Imaginea surprinsă acum pe front schimbă puțin optica

10:07Petr Andryushchenko, consilier al primarului din Mariupol, spune că armata rusă ar pregăti noi bombardamente asupra instituțiilor de învățământ din regiunea Donețk, fiind vizate școli din Kramatorsk și Slaviansk. "Fiți vigilenți. Luați toate măsurile de securitate și nu ignorați mesajele de alarmă”, i-a avertizat el pe locuitori.

09:59Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, le-a mulțumit public președintelui american Joe Biden și Armatei SUA pentru că au inclus sistemele de rachete HIMARS în următoarea rundă de asistență de securitate pentru Ucraina.

„Cooperarea noastră este mai puternică ca niciodată! Vă mulțumim”, a spus Reznikov într-o postare pe Twitter.

Rușii controlează 80% din orașul Severodonețk

09:47Oficialii ucraineni spun că 80% din orașul Severodonețk s-ar afla sub controlul trupelor ruse, iar potrivit șefului administrației militare oamenii s-ar adăposti de bombardamente în subsolurile uzinei chimice, unde sunt depozitate, probabil, substanțe periculoase.

Și Ministerul britanic al Apărării arată, în ultima sa evaluare privind situația de pe front, că rușii controlează acum cea mai mare parte din Severodonetsk.

Conform oficialilor britanici, drumul principal către centrul Severodonețk rămâne probabil sub controlul Ucrainei, dar rușii continuă să obțină constant câștiguri locale, prin concentrarea artileriei, însă ar fi suferit și pierderi importante.

Lista echipamentelor militare trimise Ucrainei de către americani

09:43Ajutorul militar american către Ucraina: Ce mai include lista de echipamente, dincolo de lansatoarele de rachete HIMARS

09:15AUDIO Doi ofițeri ruși de rang înalt îi insultă pe Putin și Șoigu într-un limbaj extrem de colorat - „Sunt pierderi oribile ale băieților noștri, la naiba”

09:00SUA plănuiesc să vândă Ucrainei drone avansate înarmate cu rachete Hellfire: „E un salt în tehnologie”

08:34Contraofensiva ucrainenilor în Herson a atras atenția rușilor care încearcă să securizeze o linie vitală de comunicații / Blogării militari ruși continuă să-și manifeste indignarea din ce în ce mai mare cu privire la evoluția campaniei militare - analiza ISW

08:25 Ca urmare a bombardamentelor inamice, regiunea Luhansk pierde 50-60 de case în fiecare zi. Aseară, 52 de case din regiune au fost avariate, a declarat șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai pentru Ukrinform.

08:00Ucraina va cumpăra din Polonia alte 60 de obuziere autopropulsate AHS Krab, pe lângă cele 18 pe care Varșovia a anunțat că le-a donat Ucrainei.

Obuzierele autopropulsate AHS Krab folosesc o muniție de calibru 155mm și au o rază maximă de acţiune de 40 de kilometri.

07:30Interviu cu Armand Goșu: „Ucraina, alături de Marea Britanie și Polonia, va fi cel mai important aliat al SUA în Europa. România va fi tot mai izolată și destinată unor jocuri minore”

06:50Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că, în cele 98 de zile ale invaziei ruse, 689 de copii au fost răniţi în urma atacurilor, iar 243 dintre aceştia au murit. Alţi 139 de copii sunt daţi dispăruţi. El a numit zece dintre copiii ucişi în acest război, spunând că nu este vorba despre numere, ci despre lumi distincte pe care armata rusă le-a distrus.

06:15 Între 60 şi 100 de soldaţi ucraineni mor în fiecare zi în luptă şi alţi aproximativ 500 sunt răniţi, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru media americane într-un interviu.

Rusia a intrat în incapacitate de plată

23:10 Trei oligarhi, printre care și Abramovici, cer justiției UE anularea sancțiunilor. Ceilalți doi oameni de afaceri, despre care se spune că sunt apropiați de Vladimir Putin, sunt Petr Aven și Mihail Fridman, care au fost incluși pe lista neagră a UE în februarie-martie, în urma ofensivei rusești.

23:06Ungaria blochează embargoul asupra petrolului rusesc prin refuzul de a-l sancționa pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill.

Rusia se află în incapacitate de plată / Neplata dobânzii la datorie: gest intenționat sau lipsa banilor?

22:22Rusia se află în incapacitate de plată după ce a ratat termenul limită. O posibilă intrare în incapacitate de plată a Rusiei a reapărut miercuri, după ce Moscova nu a reușit să plătească dobânda la datorie, în timp ce presiunea economică asupra Rusiei a crescut în cea de-a patra lună de război în Ucraina, potrivit AFP.

Sinteza ultimelor 24 de ore

  • O rachetă rusă a lovit liniile ferate din vestul regiunii Lvov, un canal cheie pentru aprovizionarea cu arme și combustibili, au declarat oficialii ucraineni. Guvernatorul regional din Lviv, Maksym Kozytskiy, a declarat că cinci persoane au fost rănite.
  • Trupele ruse sunt acuzate că au comis acte de tortură împotriva locuitorilor din regiunea Herson, controlată de ruși, din sudul Ucrainei. BBC a adunat mai multe mărturii directe de la locuitorii din Herson care spun că au fost torturați în timp ce erau capturați.
  • Rusia a declarat că a finalizat testarea rachetei sale de croazieră hipersonică Zircon și că o va disloca înainte de sfârșitul anului pe o nouă fregata a flotei sale. Putin a descris Zirconul ca făcând parte dintr-o nouă generație de sisteme de armament, care atinge o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului.