Atacurile armatei ucrainene în zona de sud pun în garda trupele rusești care sunt nevoite să redistribuie trupe în zonă, dar să și distrugă elemente de infrastructură pentru a-i opri pe ucraineni, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind situația invaziei.

Militari ucraineni în estul UcraineiFoto: ARIS MESSINIS/ AFP/ Profimedia Images

Contraofensiva ucraineană din regiunea Herson a atras atenția forțelor ruse din zonă, iar rușii se străduiesc să securizeze o linie vitală de comunicație pe care ucrainenii au amenințat-o. Forțele ucrainene au efectuat o serie de contraatacuri organizate care vizează așezările de pe malul estic al râului Ihulets, zona foarte apropiată de o șosea cheie prin care rușii își sprijină forțele mai la nord. Rușii au răspuns prin distrugerea unui pod pe care ucrainenii l-au folosit într-unul dintre aceste contraatacuri, precum și alte poduri peste râu, într-un efort de a-și menține linia împotriva operațiunilor anticipate de contraofensivă ucraineană. Forțele ucrainene sunt probabil încă suficient de aproape de acel drum pentru a perturba utilizarea șoselei ca principală rută de aprovizionare.

Blogării militari ruși continuă să-și exprime indignarea din ce în ce mai mare cu privire la amenințarea contraofensivelor ucrainene în zonele pe care forțele ruse le-au deprioritizat, în timp ce se concentrează pe Severodonețk. Pe canalul Telegram pro-rus „Dmitriyev” (cu peste 100.000 de urmăritori) au raportat că forțele ucrainene sunt pe deplin capabile să dea „lovituri dureroase și tăioase” Rusiei.

Forțele ruse continuă să submineze viabilitatea economică a zonelor pe care încearcă să le captureze. Rușii au lovit uzina de producție de îngrășăminte „Azot” din Severodonețk pe 31 mai și au provocat diseminarea fumului de acid azotic toxic. Uzina de producție a fost o resursă semnificativă din punct de vedere economic pentru Severodonețk și regiunea Lugansk și ar fi fost prudent ca forțele ruse să mențină și să preia controlul asupra capacităților de producție ale fabricii. Forțele ruse au distrus în mod similar Uzina Azovstal de la Mariupol, care a avut o importanță industrială considerabilă pentru Ucraina și ar fi putut fi exploatată economic de ocupanții ruși dacă nu ar fi distrus-o.

H2: Mișcările de trupe din ultima zi:

  • Forțele ruse au făcut progrese la nord de Slovyansk, dar probabil că nu au reușit încă să preia controlul asupra drumului principal spre Slovyansk.
  • Forțele ruse încearcă să avanseze spre Lysychansk dinspre sud și vest pentru a evita să fie nevoite să lupte peste râul Siverskyi Doneț de la Severodonețk, dar au succese limitate până acum.
  • Trupele ruse au înregistrat câștiguri progresive la nord de Avdiivka.
  • Trupele ruse au distrus poduri construite de ucraineni peste râul Inhulets, lângă Davydiv Brid, ca răspuns la presiunea contraofensivă ucraineană.

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 99