Diplomații Uniunii Europene au dat joi aprobarea finală celei de-a șasea runde de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a declarat un diplomat pentru Reuters. În schimb, pachetul de sancțiuni îl exclude de pe lista neagră pe patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, ca urmare a opoziției Ungariei, relatează AFP și Reuters.

Vladimir Putin si patriarhul Kirill in vizita la muntele Athos in 2016Foto: Alexei Druzhinin / Zuma Press / Profimedia

Sancțiunile includ un embargo parțial asupra petrolului rusesc și vor elimina principalul creditor al Rusiei, Sberbank, din SWIFT.

Joi, a spus diplomatul, acordul a fost în sfârșit posibil după ce celelalte 26 de țări au convenit să-l elimine de pe lista neagră propusă pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, un apropiat al Kremlinului, la cererea Budapestei.

Acordul intră în vigoare mâine la 0700 GMT, cu excepția cazului în care un stat membru ridică obiecții, a spus diplomatul. Impunerea legală a sancțiunilor ar urma apoi la scurt timp după.

Liderii celor 27 de țări UE reuniți la summit-ul de luni și marți de la Bruxelles au ajuns la un acord pentru a-și reduce importurile de petrol rusesc cu aproximativ 90% până la sfârșitul anului, pentru a opri finanțarea ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei, după șase săptămâni de negocieri și după o opoziție a Ungariei.

În cele din urmă, Ungaria a fost de acord cu pachetul de sancțiuni care vizează embargoul asupra petrolului rusesc. Asta, pentru că importurile prin conducta Drujba, care alimentează și Ungaria, vor fi scutite inițial, ridicând astfel veto-ul Budapestei, care a blocat timp de mai multe săptămâni cel de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, când toate păreau că intraseră pe făgașul firesc, miercuri, când pachetul de sancțiuni trebuia finalizat în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor înainte de publicarea sa în jurnalul oficial al UE pentru intrarea sa în vigoare, Budapesta a mai ridicat o nemulțumire - sancționarea patriarhului Kirill.

Se pare că după negocieri, diplomații au făcut o nouă concesie Ungariei pentru a nu părea dezbinați în fața Rusiei și l-au scos pe Kirill de pe lista celor aproximativ 60 de personalități care urmau a fi sancționate.

CiteșteConcesia făcută de UE pentru ca Ungaria să accepte noi sancțiuni pentru Rusia. Planul revizuit transmis statelor membre de Comisia Europeană

Patriarhul Kirill a preluat retorica Kremlinului: „Rusia nu a atacat pe nimeni”

Patriarhul Kirill a susținut că Rusia nu a atacat pe nimeni, o afirmație care amintește de declarațiile făcute de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

  • „Nu vrem să luptăm cu nimeni, Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. Este uimitor că o țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele”, a declarat Kirill, citat de agenția RIA Novosti a statului rus.

Patriarhul Rusiei a făcut afirmațiile în timpul unei predici ținute în Catedrala Arhanghelului Mihail din Piața Roșie, la 9 zile după Paști.

El a mai spus că Biserica Ortodoxă Rusă le cere sfinților îngropați în catedrală să se roage ca „granițele sacre” ale Rusiei să rămână de nepătruns iar rușii să aibă suficientă „înțelepciune, putere și onoare, dacă este cazul, pentru a apăra granițele sacre ale patriei”.

Papa Francisc a lansat un atac dur la adresa patriarhului Kirill, afirmând că liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 99