Ungaria a blocat miercuri adoptarea embargoului asupra petrolului rusesc și a noilor sancțiuni europene decise împotriva Moscovei pentru a obține retragerea de pe lista neagră a UE a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, au indicat mai multe surse diplomatice, relatează AFP.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Patriarhul este considerat „un aliat de lungă durată al președintelui Vladimir Putin”, și a „devenit unul dintre principalii susținători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”, subliniază propunerea de sancțiuni înaintată statelor membre.

Liderii celor 27 de țări UE reuniți la summit-ul de luni și marți de la Bruxelles au ajuns la un acord pentru a-și reduce importurile de petrol rusesc cu aproximativ 90% până la sfârșitul anului, pentru a opri finanțarea ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei.

Acest embargo este măsura emblematică a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE, care prevede extinderea listei negre a UE la aproximativ 60 de personalități, printre care și șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, și excluderea a trei bănci rusești din cadrul sistemului financiar internaţional Swift, între care și Sberbank, principala instituție bancară a țării.

Este necesară unanimitatea pentru adoptarea sancțiunilor europene, iar premierul ungar Viktor Orban și-a dat acordul asupra acestui nou pachet de sancțiuni care urma să fie finalizat miercuri în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor înainte de publicarea sa în jurnalul oficial al UE pentru intrarea sa în vigoare.

În acest moment au loc consultări cu Budapesta pentru a încerca să depășească opoziția Ungariei, a declarat o sursă diplomatică.

Ungaria fusese convinsă inițial, după șase săptămâni de negocieri, să își dea acordul pentru sancțiuni prin scutirea inițial a importurilor prin conducta Drujba, care alimentează Ungaria.

Kremlinul a avertizat miercuri că sancțiunile Uniunii Europene asupra petrolului rusesc vor afecta piața mondială de energie, dar a spus că Moscova ar putea redirecționa exporturile pentru a-și limita propriile pierderi.

„Aceste sancțiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi și pentru întreaga piață mondială a energiei. Dar există o reorientare (a economiei ruse) care ne va permite să minimizăm consecințele negative”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Citește și:

Patriarhul Kirill, nou mesaj pentru soldații ruși: Sunteți urmașii lui Petru cel Mare, comportați-vă ca atare / Noi suntem vaccinați împotriva aventurilor militare

---

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 98