Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat luni seară un embargo asupra petrolului rusesc care acoperă mai mult de "două treimi" din importurile lor din această țară, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit AFP.

UE face tot mai mulți pași către o interzicere a petrolului rusescFoto: DreamsTime

Reducerea, care va fi pusă în aplicare până la sfârșitul anului, va "elimina o sursă uriașă de finanțare a mașinăriei de război rusești" și va pune "presiune maximă" asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului, a declarat el pe Twitter.

Potrivit Elysée, embargoul progresiv al UE se va limita inițial la petrolul transportat pe cale maritimă (adică 2/3 din achizițiile europene de petrol rusesc).

  • Liderii UE au convenit de asemenea să scoată cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, din sistemul SWIFT, și să interzică alte trei televiziune de stat ruse, potrivit lui Charles Michel.
  • Noul pachet de sancțiuni, care a fost negociat timp de o lună, include, de asemenea, o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de personalități, inclusiv la șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill.

Embargoul va elimina "aproximativ 90%" din importurile europene de petrol rusesc

Datorită angajamentului voluntar al Berlinului și Varșoviei de a opri importurile prin conducta Drujba, embargoul va elimina "aproximativ 90%" din importurile europene de petrol rusesc până la sfârșitul anului", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, tot pe Twitter.

Cum a fost convinsă Ungaria să renunțe la veto

Importurile prin conducta Drujba, care alimentează și Ungaria, vor fi scutite inițial, ridicând astfel veto-ul Budapestei, care a blocat timp de mai multe săptămâni cel de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

Ungaria, o țară fără ieșire la mare, depinde în proporție de 65% de consumul său de petrolul transportat prin conducta Druzhba.

Liderii UE se vor reuni din nou marți la Bruxelles pentru a discuta răspunsul blocului la invazia Rusiei în Ucraina.

Amintim că diplomații UE nu au reușit să ajungă, duminică, la un consens cu privire la termenii acestui embargo, dar au continuat discuțiile și luni, într-o încercare de veni cu un acord pe care să-l prezinte spre aprobare liderilor UE reuniți de luni după-amiază într-un summit la Bruxelles.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut apel la o "mai mare unitate" în Uniunea Europeană pentru a permite adoptarea unui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, potrivit AFP.

"Europa trebuie să își arate puterea. Pentru că Rusia vede doar în forță un argument.(...) Este timpul să nu fiți divizați, nu fragmentați, ci un întreg unit", a spus el într-un mesaj video difuzat în cadrul unui summit extraordinar al UE la Bruxelles.

Ungaria, care se bazează masiv pe petrolul rusesc, este principalul oponent al unei interdicții a importurilor

Luni, premierul Ungariei, Viktor Orban, a acuzat Comisia Europeană că are un comportament „iresponsabil” în legătură cu modul în care a gestionat propunerea de limitare a importurilor de petrol rusesc.

La sosirea la summitul UE de la Bruxelles, premierul ungar a sugerat că CE nu a reușit să negocieze în mod corespunzător embargoul cu țările membre.

Viktor Orban susține că interdicția privind importurile de petrol rusesc a venit „din senin”, fără a răspunde la întrebările privind securitatea energetică a Ungariei.

„Energia este o problemă serioasă. Avem nevoie de soluții și apoi de sancțiuni”, a spus Viktor Orban.

știrea se actualizează