​Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina a anunţat joi că a încheiat o anchetă preliminară celei judiciare împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk, aliat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, transmit Reuters și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Medvedciuk este acuzat de trădare şi de încălcarea legilor războiului, fapte pentru care ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare, arată un comunicat de pe site-ul de internet al Biroului. Anchetatorii afirmă că politicianul a sprijinit conducerea Rusiei în activităţi subversive împotriva Ucrainei, inclusiv prin colectarea de informaţii despre poziţiile unor unităţi militare.

Medvedciuk, lider al partidului Platforma de Opoziţie - Pentru Viaţă, respinge acuzaţiile.

El a fost reţinut în aprilie, deoarece ce s-a sustras arestului la domiciliu la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 aprilie.

Politicianul fusese arestat la domiciliu de anul trecut, fiind suspectat de trădare.

Vladimir Putin i-a botezat fiica lui Medvedciuk

Într-un interviu acordat în 2019, Putin a recunoscut că este nașul fiicei lui Medvedciuk.

„Nu aș spune că suntem foarte apropiați, dar ne cunoaștem bine”, a spus Putin. „El a fost șeful de cabinet al fostului președinte al Ucrainei Leonid Kucima și tocmai în această calitate mi-a cerut să iau parte la botezul fiicei sale. Conform tradiției ortodoxe ruse, nu poți refuza o astfel de cerere.”

Pe 14 aprilie, autoritățile ucrainene au anunțat că au pus sub sechestru peste 150 de bunuri - case, terenuri, mașini - ale familiei lui Medvedciuk, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina înainte de declanșarea răzoiului.

Kremlinul a refuzat în mod repetat ofertele Ucrainei de a-l da la schimb pe Medvedciuk pentru militari ucraineni capturați de forțele armate ale Moscovei sau pentru ucrainenii deportați din teritoriile ocupate de Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 99-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.