De la începutul războiului din Ucraina, în 24 februarie, peste 4.300 de ucraineni au cerut azil în România şi au fost eliberate 33.865 de permise de şedere, o treime dintre ele în Bucureşti. De la invazia Rusiei, au intrat în România 1.098.326 de cetăţeni ucraineni.

Refugiati ucraineni la Isaccea, RomaniaFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Potrivit informațiilor transmise joi de către Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), de la invazia Rusiei în Ucraina au fost procesate 4.353 de solicitări de azil ale unor cetăţeni ucraineni şi au fost emise 33.865 de permise de şedere pentru beneficiarii de protecţie temporară, dintre care peste 11.000 au fost emise pentru Bucureşti.

Instituţia precizează că în București Inspectoratul General pentru Imigrări înființează alte 5 staţii de lucru, la punctul din incinta Romexpo, pentru verificarea, înregistrarea şi eliberarea de permise beneficiarilor de protecţie temporară.

Din 30 mai, a început să funcționeze locaţia din bulevardul Expoziţiei nr. 65-67, iar programul de lucru este de luni până vineri, între orele 09:00-17:00, unde sunt aşteptaţi solicitanţii de protecţie temporară.

Protecţia temporară - un mecanism de urgenţă al Uniunii Europene - implică anumite drepturi, printre care un permis de şedere, acces la piaţa muncii, asistenţă medicală şi acces la educaţie pentru copii, precizează autoritățile.

De la declanşarea războiului și până în 1 iunie au intrat în România 1.098.326 cetăţeni ucraineni, conform Poliției Române de Frontieră.