Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit joi despre „pierderile reale” pe care forțele armate ale Kievului le înregistrează în timpul luptelor din Donbas, relatează Ukraîinska Pravda .

Zelenski a vizitat trupele din HarkivFoto: Presedintia Ucrainei

„În estul statului nostru situația este foarte dificilă. Până la 100 de persoane din estul țării noastre, unde Rusia și-a masat toate trupele, tot ce au, mor în fiecare zi. Și în jur de alte o sută de persoane, uneori 450 sau 500, sunt rănite în fiecare zi”, a declarat Zelenski în timpul unui discurs ținut în fața liderilor europeni la Forumul de Securitate Globală de la Bratislava.

„O bătălie pentru valori este în desfășurare. Vreau ca toată lumea să își dea seama că după eliberarea Kievului și a unor regiuni din statul nostru, războiul continuă și sute de persoane vor muri în zadar, sute de familii îi vor aștepta în zadar pe cei dragi. În fiecare zi”, a subliniat el.

Zelenski afirmase înspre sfârșitul lunii mai că în Donbas, unde forțele rusești și-au schimbat strategia după înfrângeri umilitoare suferite în prima fază a războiului, este „iadul” .

Volodimir Zelenski spune că ucrainenii așteaptă armele moderne promise de Occident

El a spus însă joi că forțele armate ucrainene au repurtat recent succese majore pe frontul din Harkiv și le-a cerut liderilor europeni să nu piardă timpul în ceea ce privește furnizarea armelor și fondurilor de care Ucraina are nevoie „pentru” a reduce suferința și pierderile în rândul apărătorilor ucraineni”.

Zelenski a declarat anterior că nu vrea să sacrifice viețile a zeci de mii de militari ucraineni pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruși, motiv pentru care autoritățile de la Kiev așteaptă sosirea unor arme cu rază lungă.

Potrivit ultimului bilanț anunțat joi dimineața de armata ucraineană, forțele armate ale Rusiei au pierdut 30.850 de militari de la declanșarea invaziei pe 24 februarie.

Urmărește ultimele evoluții dina 99-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO .