După ce în primele stadii ale invaziei au suferit înfrângeri umilitoare, fiind nevoite să se retragă din regiunile Kievului și Cernihivului pentru a se regrupa, forțele armate rusești și-au schimbat acum strategia, tocându-i sistematic pe apărătorii ucraineni, relatează Politico.

Obuziere rusestiFoto: Sputnik / Profimedia Images

Corespondentul de război al Politico în Ucraina, Cristopher Miller, a prezentat schimbarea de strategie a forțelor ruse după ce a vizitat brigăzi mecanizate, trupe ale Forțelor de Apărare Teritorială, poliției și alte unități ucrainene aflate pe frontul din Donbas.

„Am scris despre războiul din Donbas încă din prima zi. Nu am văzut niciodată în cei 8 ani situația să fie atât de intensă și îngrozitoare”, notează acesta, cu referire la conflictul separatist declanșat de militarii pro-ruși din Donbas cu sprijinul Moscovei în 2014.

„Ucrainenii suferă pierderi grele, de până la 100 de militari pe zi. Rușii la fel”, relatează el, explicând că în stepele largi din estul Ucrainei armele grele „sunt trăsătură definitorie a noii faze din războiul purtat de Rusia”.

„Predomină schimburile de focuri peste văi, dealuri și râuri. Cei cu cele mai mari arme vor câștiga probabil. Rusia are avantajul în momentul de față”, scrie corespondentul de război.

Rușii au trecut la bombardamente sistematice înainte să încerce să înainteze

Serghei Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, afirmă că „rușii lansează covoare de bombe. Orașele pe care le atacă pur și simplu sunt șterse de pe fața Pământului”.

„Ei distrug totul și apoi avansează prin ruine”, adaugă oficialul acesta.

Comandanții ucraineni afirmă că rușii au reușit să câștige teren din cauza cantității enorme de resurse pe care au dedicat-o noii ofensive din Donbas, declanșate pe 18 aprilie, și a faptului că forțele Kievului nu dispun de suficientă putere de foc.

Forțele armate ruse au câștigat treptat teren în Ucraina în fiecare zi, capturând săptămâna trecută orașele Lîman, un important nod feroviar, și Svitlodarsk, unde ucrainenii au fost forțați să se retragă.

Miercuri dimineața forțele rusești controlau în jur de 70% din orașul Severodonețk, cel mai nou punct central al luptelor.

Îngrijorări că ucrainenii ar putea fi încercuiți în Donbas

Soldații ruși au încercat să rupă frontul în apropierea orașului Izium din regiunea Harkiv pentru a completa o mișcare de încercuire ce include un atac din nord din teritorii controlate de aceștia în regiunea Donețk și zonele limitrofe.

Dacă vor reuși, forțele ucrainene vor fi încercuite. Însă Kievul speră ca balanța să se întoarcă în favoarea sa odată cu sosirea noilor arme și muniții promise de aliații occidentali și după ce o parte a celor primite deja ajung pe front după perioada de instruire în utilizarea lor.

„Îi putem împinge înapoi dacă ajung rapid aici. De fapt, putem câștiga”, afirmă un comandant ucrainean din zonă.

Oficialii ucraineni de la Kiev, printre care și președintele Volodimir Zelenski, au fost mai puțin optimiști în ultimele zile. Zelenski a catalogat luptele din est drept un „iad” și a cerut Occidentului să grăbească livrarea de arme către țara sa.

Între timp, forțele rusești își continuă bombardamentele minuțioase și înaintează cu pași mărunți.

Urmărește ultimele evoluții din a 98-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.