Forțele ruse dețin acum controlul a aproximativ 70% din Sevierodonetsk, un oraș important din punct de vedere strategic din estul Ucrainei, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, citat de Reuters.

Distrugeri in regiunea DonbasFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

„Unele trupe ucrainene s-au retras în poziții mai avantajoase, pregătite în prealabil”, a scris Gaidai pe Telegram.

O victorie a Rusiei la Severodonetsk și peste râul Siverskyi Doneț din Lysychansk ar aduce controlul deplin asupra regiunii Luhansk, una dintre cele două provincii din est pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.

Bombardamentele rusești au redus la stadiul de ruine o mare parte din Severodonețk, iar trupele rusești au intrat în periferia sud-estică și nord-estică a orașului, însă apărarea ucraineană a încetinit campania rusă mai amplă din întreaga regiune Donbas.

Înaintarea trupelor rusești a fost complicată de prezența mai multor uzine chimice mari în zona Severodonețk, iar asaltul lor durează mai mult decât sperau, potrivit unui lider separatist susținut de Moscova, citat de agenția de știri TASS, preluată de Reuters.

Dacă trupele de invazie vor să-și asigure întreg teritoriul Donbasului ucrainean, ele au nevoie - fie și dacă cuceresc Severodonețk - să realizeze obiective operaționale problematice, precum orașul strategic Kramatorsk sau drumul principal M04, spunea ministerul britanic al apărării.