Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi o lege prin care este interzisă difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti în această ţară, unde tensiunile între forţele prooccidentale şi cele proruse s-au accentuat odată cu conflictul din Ucraina, scrie AFP.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Potrivit acestei legi privind "securitatea informaţiei", este interzisă "transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră".

De asemenea, 50% dintre programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din Uniunea Europeană (UE), SUA sau din ţări semnatare ale acestei convenţii europene.

Concret, posturile de televiziune din Republica Moldova vor putea difuza doar filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse.

De fapt, interdicţia de a difuza emisiuni de ştiri - care a fost deja decisă în 2017 şi apoi anulată în 2020 - este în vigoare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina. În faţa acestei ofensive, Republica Moldova și-a declarat hotărât sprijinul pentru Kiev - găzduieşte refugiaţi de război, și-a depus candidatura de aderare la UE şi a obţinut promisiunea europenilor pentru o majorare importantă a ajutorului militar.

Republica Moldova, în componenţa căreia este Transnistria, se teme că Moscova ar putea-o alege ca ţintă, cu atât mai mult cu cât regiunea separatistă a susţinut că a fost vizată în aprilie de atacuri provenind dinspre Ucraina.

Autorităţile ruse au exprimat critici virulente la adresa Chişinăului. (Sursa: Agerpres)