Forțele ruse ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a spus joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un mesaj video adresat Parlamentului din Luxemburg, conform The Guardian.

Volodimir Zelenski, in HarkivFoto: Presedintia Ucrainei

Potrivit președintelui Ucrainei, forțele ruse au intrat în 3.620 de localități, dintre care 1.017 au fost deja eliberate.

El spune că acum aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei, ceea ce înseamnă peste 2.600 de localități și aproape 125.000 de kilometri pătraţi, iar aproximativ 300.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean sunt înţesaţi cu mine şi obuze neexplodate.

  • "Trebuie să ne apărăm de aproape întreaga armată rusă. Toate formațiunile militare ruse pregătite pentru luptă sunt implicate în această agresiune".

Zelenski a amintit că Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei încă cu opt ani în urmă şi, din 2014 și până la 24 februarie, Moscova a controlat aproape 43.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean: peninsula Crimeea şi o treime din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Președintele ucrainean a mai spus că 100 de ucraineni ar fi uciși zilnic în luptele din estul Ucrainei, iar alte 450-500 de persoane sunt rănite.