Trei oligarhi ruși, printre care miliardarul Roman Abramovici, s-au adresat Curții Europene de Justiție pentru a cere anularea sancțiunilor impuse de UE împotriva lor în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat miercuri instanța europeană, potrivit AFP.

Roman AbramovichFoto: Headlinephoto Limited / Alamy / Profimedia Images

Ceilalți doi oameni de afaceri, despre care se spune că sunt apropiați de Vladimir Putin, sunt Petr Aven și Mihail Fridman, care au fost incluși pe lista neagră a UE în februarie-martie, în urma ofensivei rusești.

Roman Abramovici deținea din 2003 clubul de fotbal Chelsea, care a fost scos la vânzare cu câteva zile înainte ca oligarhul să fie sancționat de guvernul britanic.

Achiziția sa, aprobată de guvernul britanic și de Premier League, de către un consorțiu condus de omul de afaceri american Todd Boehly a fost finalizată lunea trecută.

Petr Aven este cunoscut pentru vasta sa colecție de artă rusă. Un tablou care îi aparținea, prezentat în cadrul expoziției Morozov de la Paris, a fost "înghețat" și a rămas în Franța.

Sancțiunile UE constau în înghețarea activelor și interzicerea vizelor în UE.

Peste 1.000 de personalități se află pe lista neagră a UE, care a fost stabilită în 2014, după anexarea Crimeei. Acesta a fost extins în mod semnificativ în urma războiului din Ucraina purtat de Moscova.