Rusia l-a acuzat pe fiul unei deputate conservatoare din Marea Britanie că a fost implicat în uciderea unui comandant cecen de brigadă în Ucraina, după ce au apărut imagini cu o confruntare între luptătorul cecen Adam Bisultanov și „un grup de mercenari din Marea Britanie și SUA”, printre care și Ben Grant, relatează The Guardian.

Imagini surprinse in timpul operatiuniiFoto: Captura video The Telegraph

Garda Națională a Rusiei, Rosgvardia, a declarat pe site-ul său că unul dintre comandanții săi, luptătorul cecen Adam Bisultanov, a fost ucis pe 26 mai într-o ciocnire cu un „grup de mercenari din Marea Britanie și SUA ”, printre care și „fiul unui parlamentar britanic”, Ben Grant.

Grant a sosit pentru prima dată în Ucraina în martie, când a spus pentru Guardian că s-a oferit voluntar după ce a văzut imagini cu un bombardament rusesc asupra unei case în care se auzea un copil țipând.

El a spus că a plecat fără să-i spună mamei sale, deputata Helen Grant.

La sfîrșitul lunii mai apăreau pe rețelele de socializare și pe site-urile de știri imagini dramatice în care Grant, care a luptat și în Afganistan, poate fi auzit strigând „du-te, du-te” în timp ce el și unitatea sunt într-o pădure și trag cu o rachetă antitanc Matador în ceea ce se crede a fi un transportor blindat rusesc BTR-80.

Rosgvardia a spus că Bisultanov a fost ucis când vehiculul său BTR-80 a fost lovit de trei ori de luptătorii străini. O fotografie a carcasei vehiculului a fost postată online.

Într-un videoclip separat, publicat de Telegraph, Grant este văzut târând un alt voluntar britanic pentru a se adăposti după o ambuscadă rusească într-o pădure la nord de Harkiv.

„Mercenarii nu sunt combatanți și în cel mai bun caz pentru ei vor fi judecați penal”, a spus un reprezentant al Ministerului Apărării.

Într-o declarație separată, procurorii ruși au declarat că au deschis o anchetă asupra lui Grant și a activităților sale în Ucraina.

Se crede că cel puțin trei luptători britanici se află în custodia Rusiei după ce au fost capturați în Ucraina în aprilie.

Săptămâna trecută, Viktor Gavrilov, un oficial de la Biroul procurorului general al Republicii autoproclamate Populare Donețk (DNR), a declarat că doi britanici capturați pe care i-au identificat drept Shaun Pinner și Andrew Hill ar putea fi pedepsiți cu moartea.

Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 99