Doi ofițeri militari ruși de rang înalt au fost interceptați insultând conducerea Kremlinului într-un limbaj inimaginabil de colorat, scrie thedailybeast.com. Cei doi colonei îl atacă pe ministrul apărării și îl atacă pe acel „nemernic” (cum ar traduce Irina Nistor) de Vladimir Putin pentru strategia sa proastă în Ucraina, potrivit unor înregistrări difuzate de Europa Liberă Ucraina.

Kremlin backgroundFoto: Colaj foto

În timp ce agențiile de informații occidentale și ucrainene vorbesc despre scăderea moralului în rândul trupelor ruse care luptă în Ucraina, soldații plângându-se adesea de disfuncționalități în comunicații, cel mai recent document audio pare să fie primul care expune frustrările în rândul ofiţerilor ruși de rang înalt.

Serviciul ucrainean Radio Europa Liberă a publicat luni seara înregistrarea (furnizată de serviciile secrete ucrainene) dintre doi bărbați, ulterior identificați ca fiind colonelul Maksim Vlasov și un alt colonel, Vitali Kovtun. Vlasov este căutat de autoritățile ucrainene încă din 2018 pentru bombardarea Mariupolului din 2015.

Vitali Kovtun, este medic la spitalul militar Naro-Fominsk, fiind un militar cu mai multe decorații obținute.

Ambii își exprimă o furie deosebită față de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. „Sunt pierderi oribile ale băieților noștri, la naiba. Și știi, sunt puțin familiarizat cu istoria militară și aș compara ceea ce se întâmplă acum cu nenorocitul de război sovietic-finlandez din 1939-1940. Este al naibii de asemănător”, a spus Vlasov, referindu-se la un război în care se estimează că sovieticii au pierdut 126.875 de militari.

Shoigu e descris drept „un nenorocit incompetent”. „Este un profan în munca lui. Asta nu e treaba lui. Este doar un nenorocit de showman”, spune bărbatul identificat ca fiind Vlasov.

Kovtun răspunde la fel, spunând: „Shoigu este un rahat.”