O înregistrare video distribuită pe platformele social media arată cum copiii de la o creșă din Rusia au fost puși să cânte alături de angajații instituției că sunt pregătiți să moară pentru „unchiul Vova”, sau poreclă afectivă pentru președintele Vladimir Putin.

Copiii de la cresa rusaFoto: Captura video

Înregistrarea a fost distribuită pe platformele social media de mai multe conturi rusești, autenticitatea imaginilor fiind confirmată de jurnalis Francis Scarr de la BBC, cel care a tradus numeroase secvențe de la televiziunile rusești după declanșarea „operațiunilor militare speciale” de Putin pe 24 februarie.

Potrivit lui Scarr, copiii, unii dintre ei îmbrăcați în uniforme militare, refrenul cântatului de copii afirmă că „dar dacă comandantul suprem nu cheamă pentru bătălia finală / Unchiule Vova, suntem alături de tine”.

Înregistrarea ar fi fost făcută în creșa nr. 200 din orașul Saratov.

Însă mașina de propagandă rusă a început să funcționeze deja și în teritoriile ocupate din Ucraina. Copii din Herson, Melitopol, Berdeansk și alte orașe cucerite de forțele armate ale Moscovei au fost puși să participe la o acțiune numită „Scrisoare către un soldat” în care să își exprime sprijinul pentru invadatori.

La Melitopol, copiii au fost nevoiți să pună panglici de Sfântul Gheorghe, unul dintre simbolurile invaziei rusești, și să recite poezii despre război. Potrivit consilierului primarului Mariupolului, Piotr Andryushchenko, ocupanții au prelungit acolo anul universitar până la 1 septembrie pentru a „de-ucrainiza” studenții și pentru a-i pregăti pentru studii în rusă.

Citește ultimele evoluții din a 99-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.