Statele Unite au anunțat joi o nouă serie de sancțiuni pentru a-l forța pe Vladimir Putin să renunțe la războiul din Ucraina. Printre cei vizați sunt în special violoncelistul Sergei Roldugin, despre care se spune că acționează ca intermediar pentru liderul rus, o companie de brokeraj de superyacht-uri, precum și oligarhi, relatează Reuters și afp. Din elita Moscovei, vizată de sancțiuni este purtătoarea de cuvânt a diplomatiei ruse, Maria Zaharova.

Maria ZaharovaFoto: - / Sputnik / Profimedia

Pe lista neagră a SUA se află și mai multe iahturi folosite în mod regulat, potrivit Washingtonului, de către președintele rus, printre care „Graceful”, „Olympia”, „Shelest” și „Nega”.

Președintele rus, care a fost trecut pe lista neagră a doua zi după invadarea Ucrainei din 24 februarie a Ucrainei, a făcut numeroase călătorii pe iahturi, inclusiv una în Marea Neagră cu președintele belarus Aleksandr Lukașenko anul trecut, a declarat Trezoreria.

Președintele Joe Biden a spus că Statele Unite vor depune eforturi pentru a confisca iahturile, apartamentele de lux și avioanele private ale rușilor bogați care au legături strânse cu Putin.

Într-o declarație, Trezoreria susține că atacă „rețelele cheie folosite de elitele Rusiei, inclusiv de președintele Vladimir Putin însuși, pentru că încearcă să ascundă și să mute bani și să se bucure în mod anonim de bunurile lor de lux pe întreaga planetă” – scăpând astfel de sancțiunile occidentale fără precedent.

Trezoreria a vizat, de asemenea, Imperial Yachts, o companie de brokeraj cu sediul în Monaco, un furnizor de servicii de superyacht pentru „membrii elitei Rusiei, inclusiv cercul apropiat al președintelui Putin”.

Skyline Aviation, cu sediul în San Marino, este de asemenea vizată de noua rundă de sancțiuni, compania fiind acuzată făcea zboruri private în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014.

Cine este Sergei Roldugin și de ce este important

Printre cele mai proeminente personalități din această nouă rundă a sancțiunilor americane se numără violoncelistul Sergei Pavlovici Roldugin, un apropiat al șefului statului rus „de mai bine de patruzeci de ani” dar prezentat și drept „administratorul său de fond”, „membru al unui sistem care îi administrează „avuția offshore”. El fusese sancționat de Uniunea Europeană la sfârșitul lunii februarie.

Soția sa, soprana Elena Mirtova, este și ea afectată de aceste sancțiuni care le îngheață posibilele averi în Statele Unite și le blochează accesul pe piața americană.

Departamentul de Stat i-a mai sancționat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova și pe magnatul Alexey Mordashov, „unul dintre cei mai bogați miliardari din Rusia”, care este deja vizat de sancțiunile UE. Aceasta înseamnă că le este interzisă intrarea în Statele Unite.

Joi, diplomații Uniunii Europene au dat joi aprobarea finală celei de-a șasea runde de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a declarat un diplomat pentru Reuters. Această a șasea rundă de sancțiuni vizează un embargo parțial asupra petrolului rusesc și eliminarea principalul creditor al Rusiei, Sberbank, din SWIFT, însă îl exclude de pe lista neagră pe patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, ca urmare a opoziției Ungariei.