Autoritățile ucrainene din Mariupol denunță noi crime de război comise de invadatorii ruși de când au preluat controlul total al orașului-port după capitularea trupelor ucrainene de la uzina siderurgică Azovstal în urmă cu două săptămâni, scrie The Guardian.

Imagine din Mariupol, după invazia rusăFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Autoritățile ucrainene spun că „întemnițează și împușcă voluntari și oficiali ucraineni” pentru că refuză să colaboreze cu invadatorii ruși.

  • „Falsul tribunal al Republicii Populare Donețk l-a condamnat pe un oficial la zece ani de închisoare. Cel puțin un funcționar public a fost executat de un pluton.
  • Zeci de voluntari sunt, de asemenea, reținuți în închisoarea Olenivka. În martie-aprilie, aceștia au ajutat la evacuarea locuitorilor din Mariupol și au încercat să livreze alimente și apă în orașul blocat.
  • Un judecător ucrainean, care a audiat mai multe cazuri vizând separatiști de rang înalt, așteaptă verdictul falsei republici. De asemenea, există informații că oamenii sunt torturați”, au scris autoritățile ucrainene din Mariupol pe canalul oficial de Telegram.

Afirmațiile autorităților ucrainene din Mariupol nu au fost verificate în mod independent, precizează The Guardian.