Mișcarea de rezistență din Melitopolul ocupat de ruși din sudul Ucrainei este în creștere, a spus primarul Ivan Fedorov, care a spus că peste 100 de ruși au fost „eliminați”, relatează CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deși Fedorov nu se mai află în oraș, acesta spune, citând serviciile de informații, că peste 100 de ruși au fost „eliminați de mișcarea de gherilă din Melitopol și de cooperarea serviciilor speciale. Dar sunt sigur că acest număr este mai mare”.

Nu există nicio modalitate de a verifica această și nu a existat nicio confirmare vizuală a rușilor uciși în Melitopol.

Melitopolul a fost ocupat de ruși de la începutul lunii martie, în schimb Mișcarea de Rezistență a ucrainenilor încearcă, prin tactici de gherilă, să saboteze în orice mod posibil transportul de personal și arme.

Pe 30 mai, o mașină parcată în apropierea uneia dintre clădirile primăriei din Melitopol a explodat, potrivit Ria Novosti, și se crede că în spatele acesteia s-ar afla un grup de sabotaj ucrainean.

Alexei Arestovici, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, spunea pe 19 mai că sabotajul Mișcării de Rezistență din Melitopol a dus la deraierea unui tren blindat rus.

Persoanele bănuite de rezistență sunt foste torturate

De la începutul ocupației, aproximativ 500 de persoane au fost reținute de forțele ruse – unele timp de săptămâni – a spus Fedorov.

„Dacă încercăm să-i catalogăm pe cei care se află sub amenințarea captivității — în primul rând, aceștia sunt dizidenții, cei care nu vor să facă parte din Rusia, cei care condamnă ocupația și cei care pur și simplu nu sunt de acord. Unii își exprimă dezacordul, unii vorbesc despre asta doar în bucătăriile lor de acasă, dar toată lumea este amenințată”, a spus el.

El a menționat că oamenii reținuți de ruși au fost forțați să semneze documente prin care se angajează că nu vor mai participa la mitinguri împotriva ocupației și nici nu vor face declarații în sprijinul forțelor ruse.

Unii au fost torturați, a susținut el. „Nu este doar periculos să ieșiți la mitingurile pro-ucrainene – este periculos să rămâneți pur și simplu în oraș. Așadar, până în prezent, peste 50% dintre locuitori au părăsit Melitopol. Adică peste 70.000 de oameni”.

Fedorov a spus de asemenea că forțele de ocupație au furat recolta de cireșe din Melitopol.

„O iau de la fermierii noștri, promițându-le că într-o zi le vor da niște bani în schimb. De asemenea, le spun fermierilor noștri că, conform legislației ruse, nu se poate avea mai mult de patru hectare de pomi fructiferi; orice este peste, va fi confiscat”, a spus el.

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 99