Europenii vor fi primii care vor „suferi” de pe urma embargoului asupra petrolului rusesc decis ca parte a sancțiunilor europene împotriva Rusiei pentru intervenția sa în Ucraina, a declarat joi viceprim-ministrul rus pentru Energie, Alexander Novak, relatează AFP.

Țiţei rusesc, livrat prin conducta Drujba către Europa Centrală și de EstFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

"Consumatorii europeni vor fi primii care vor suferi de pe urma acestei decizii. Nu doar prețurile petrolului, ci și ale produselor petroliere vor crește. Nu exclud ca în UE să existe un deficit mare de produse petroliere", a spus dl. Novak într-un interviu difuzat la televiziunea rusă.

Kremlinul a avertizat miercuri că sancțiunile Uniunii Europene asupra petrolului rusesc vor afecta piața mondială de energie, dar a spus că Moscova ar putea redirecționa exporturile pentru a-și limita propriile pierderi.

„Aceste sancțiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi și pentru întreaga piață mondială a energiei. Dar există o reorientare (a economiei ruse) care ne va permite să minimizăm consecințele negative”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Moscova a început deja să redirecționeze livrările în afara Europei după impunerea sancțiunilor, a spus Kremlinul.

„Aceasta este o acțiune sistemică direcționată, care ne va permite să minimizăm consecințele negative”, a declarat Peskov miercuri reporterilor.

India se numără printre cei care au profitat, cumpărând cantități record de petrol rusesc cu o reducere semnificativă față de ratele pieței pentru țițeiul de referință.

Diplomații Uniunii Europene au dat joi aprobarea finală celei de-a șasea runde de sancțiuni, printre care și un embargo parțial asupra petrolului rusesc, împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a declarat un diplomat pentru Reuters. În schimb, pachetul de sancțiuni îl exclude de pe lista neagră pe patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, ca urmare a opoziției Ungariei.

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 99