Statele Unite vor trimite Ucrainei patru sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete de mare precizie, pe care Pentagonul le-a prepoziționat deja în Europa pentru o livrare rapidă. Dar lista de ajutor militar acordat Ucrainei e mai lungă de atât.

Sistem de artilerie reactiva HIMARSFoto: MApN

Departamentul Apărării al SUA a anunțat că președintele Biden a autorizat un nou ajutor militar către Ucraina în valoare de circa 700 de milioane de dolari. „Această autorizație este a unsprezecea de retragere a echipamentelor din inventarele Departamentului Apărării pentru Ucraina începând din august 2021”, notează Pentagonul.

Ajutorul include patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 HIMARS.

Sistemul M142 HIMARS permite lansarea de rachete multiple de precizie, ghidate de precizie. Împreună cu sistemul HIMARS, departamentul include și munițiile pentru a fi utilizat cu HIMARS, rachete care sunt capabile să lovească o țintă la mai mult de 40 de mile (64km) distanță.

„Ceea ce le va permite [n.r. ucrainenilor] HIMARS-ul să facă este să obțină o distanță mai mare de unde să atace inamicul. În acest moment, obuzierele pe care le-am furnizat au o rază de acțiune de aproximativ 30 km; HIMARS-urile au o rază de acțiune dublă, ceea ce le va permite – chiar și cu mai puține sisteme – o distanță mai mare de atac”, a declarat Colin H. Kahl, subsecretar al apărării pentru politică, în timpul unei conferințe de astăzi la Pentagon.

Potrivit acestuia, sistemul HIMARS oferă și o precizie sporită a atacurilor.

Rachetele sunt ghidate inerțial și prin GPS și au o rază dublă față de obuzierele M777 pe care SUA le-au furnizat recent forțelor armate ucrainene.

SUA a prepoziționat sistemele HIMARS în Europa înaintea deciziei pentru o livrare rapidă

„Acestea sunt sisteme ghidate de precizie pe o rază extinsă. Pentru ținte de mare valoare, asta le permite să țină o parte din presiunea forțelor ucrainene pe front. Aici credem că aceste sisteme vor fi foarte utile”, a spus Kahl.

Pentru a asigura o livrare rapidă a sistemelor HIMARS în Ucraina, Kahl a spus că Pentagonul a prepoziționat sistemele în Europa, în așteptarea deciziei președintelui de a aproba transferul lor în Ucraina.

Înainte ca acest transfer să aibă loc, a spus Kahl, SUA vor oferi instruire privind sistemul atât utilizatorilor ucraineni, cât și tehnicienilor. Instruirea ar trebui să dureze circa trei săptămâni, a mai spus oficialul de la Pentagon.

Lista ajutorului militar american către Ucraina

Pe lângă cele patru sisteme HIMARS, acest ultim pachet de echipamente pentru Ucraina va include și alte echipamente și muniții:

- 5 sisteme radar de contraartilerie;

- 2 radare de supraveghere aeriană;

- 1.000 de rachete Javelin și 50 de unități de lansare

- 6.000 de arme antiblindate;

- 15.000 obuze de artilerie de 155 mm;

- 4 elicoptere Mi-17;

- 15 vehicule tactice;

- piese de schimb și echipamente suplimentare.

„Cel mai recent pachet de echipamente pentru Ucraina probabil nu va fi ultimul”, a mai spus Kahl.

VEZI ȘI:

---

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 99